Delfin nece postati druga Bunarina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sportskoj lucici Delfin dogada se slican scenarij kao i na Bunarini, gdje su iz jednog dijela lucice protjerani starosjedioci ne bi li se u nju smjestili strani nauticari, uvjereni su neki clanovi te lucice. Taj stav potkrepljuju cinjenicom da iz godine u godinu rastu cijene vezova, što dovodi do pitanja mogu li starosjedioci, oni koji su i izgradili lucicu, a rijec je uglavnom o umirovljenicima, to financijski izdržati, ili ce morati potražiti nove vezove za svoje brodice.

Pocetkom godine clanovi Delfina, ovisno o dužini veza koji im je dodijeljen, dobili su uplatnice na kojima je naznaceno da moraju platiti gotovo dvostruko višu cijenu održavanja lucice no lani. Romeo Percan, jedan od onih koji su Delfinu vjerni vec 20-ak godina, smatra da je novo povecanje cijena vezova produkt megalomanskih projekata vodstva lucice, ali i nekih njihovih propusta.

Naime, on je prije sedam godina samo za održavanje lucice placao 180 kuna, a sada mu je došla uplatnica na 800 kuna. Ne zna je li u tu cijenu ukljucena i naknada za koncesiju, koja je prošle godine iznosila 400 kuna, no sigurno je da mora platiti dodatnih sto kuna za clanarinu u Pomorsko športsko-ribolovnom društvu (PŠRD) Delfin.

- Pa rijec je o sportskoj lucici. Ne treba nama ne znam što, vec prije svega vez i mol. Sadašnje vodstvo, medutim, asfaltira sve ceste, pristupne putove. Kao da stvarno žele bankrotirati tako da netko drugi preuzme lucicu i od nje napravi nešto drugo, smatra Percan.

Sve to, medutim, demantira vodstvo lucice. Predsjednik PŠRD-a Delfin Dragan Perovic veli da je sadašnja cijena za održavanje lucice povecana jer ce odsad od tog prihoda morati državi placati PDV, što dosad nije bio slucaj. No, s druge strane, naglašava da korisnici vezova nece morati placati nikakvu koncesijsku naknadu.

Perovic upozorava da se cijena održavanja nije znatno povecala iako je zakonski to moglo biti ucinjeno. Naime, podsjeca da postoji odluka resornog ministra Božidara Kalmete prema kojoj se u komunalnim lukama može po dužnom metru zauzete površine naplacivati do 200 kuna, dok se, prema Perovicevim tvrdnjama, na Delfinu dužni metar naplacuje upola manje

- Delfin nece postati druga Bunarina. Naš je cilj s najnižim cijenama, a što boljim standardom, zaštititi 530 korisnika naše lucice, kaže Perovic.

Percan se, pak, pita i zašto mu se za održavanje lucice naplacuje kao da posjeduje brodicu od osam do 10 metara dužine kad on posjeduje barku dugu niti pet metara. Percan smatra da bi se vezovi trebali naplacivati po dužini plovila, a ne po dužini veza. Perovic na to odgovara da ce, nakon revidiranja ugovora, ljudima s manjim barkama biti ponudeni adekvatni vezovi na drugoj lokaciji, dok ce na njihova mjesta zatim doci plovila za ciju je dužinu i namijenjen pojedini vez.

Percan ocjenjuje da je sadašnje vodstvo Delfina nesposobno, a da povecanjem cijena usluga u lucici žele prikriti tu svoju nesposobnost. Pritom aludira na dug od oko milijun kuna, koliko je Delfin, prema rješenju Financijske policije, koja je prošle godine procešljala poslovanje tog pomorsko športsko-ribolovnog društva, dužan državi i Gradu Puli zbog dugogodišnjeg neplacanja PDV-a i poreza na dobit.

Nije mu jasno ni kako je Perovic mogao pocetkom ove godine svim starim korisnicima poslati dopis u kojem od njih zahtijeva da potpišu novi ugovor za korištenje vezova. Naime, Percan je još 1990. potpisao ugovor o trajnom korištenju veza, te svoj vez tada platio, kako kaže, 1.136 dolara. Novi je ugovor o trajnom korištenju veza potpisao 1997., a u njemu se navodi da se ugovara trajno korištenje veza sve dok on bude postojao i dok bude postojao Delfin. Sada mu, medutim, iz Delfina nude ugovor o dugorocnom korištenju veza.

- Svake godine uredno placam clanarinu i nije mi jasno kako me preko noci mogu tako razvlastiti, ogorcen je Percan.

Perovic na to odgovara da se vec godinama na pomorskom dobru ne može ostvarivati pravo vlasništva, te da je stoga vodstvo lucice bilo primorano zamijeniti ugovore o trajnom korištenju vezova s onim o dugorocnom korištenju. 


Podijeli: Facebook Twiter