Delegacija Vojvodine u posjetu Pazinu

Vojvođanska delegacija u Pazinu (A. DAGOSTIN)
Vojvođanska delegacija u Pazinu (A. DAGOSTIN)

Delegacija zapadnobačkih općina Kula i Odžaci iz Vojvodine te srbijanske nevladine asocijacije Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) posjetila je Pazin, a primio ih je gradonačelnik Renato Krulčić sa suradnicima.

Tom je prilikom istaknuta namjera za uspostavljanjem gospodarske i kulturne suradnje, posebice na projektima koji se mogu aplicirati na europske fondove, ali i za povezivanjem komplementarnih gospodarskih subjekata središnje Istre i zapadne Bačke.

Poslovne zone na gradskom području predstavio im je v. d. pročelnika za gospodarstvo Roberto Ladavac, koji je rekao da se prostiru na 58 hektara uglavnom privatnog zemljišta. U njima posluje 41 poduzetnik, zaposleno je 400-tinjak radnika, a Grad je u infrastrukturu dosad uložio 15 milijuna kuna.

Gradski komunalni pročelnik Daniel Maurović predstavio im je na primjeru izgradnje kanalizacije Starog Pazina financiranje infrastrukture kroz EU-fondove, dok je voditeljica LAG-a Središnja Istra Iva Jekić govorila o uspostavi i funkcioniranju udruge.

Srbijanske su predstavnike zanimale konkretne informacije o lokalnom gospodarstvu i dosadašnja pazinska iskustva po pitanju europskih fondova.

- Pazin je vrlo dobar primjer jedne organizirane lokalne uprave koja zna što joj je cilj te na koji način poboljšati stanje lokalne ekonomije, kazao je koordinator NALED-a Aleksandar Nikolić.

Dodao je da osim razmjene iskustva postoji prilika za suradnju dviju lokalnih privreda na području proizvodnje plastike. Delegacija u kojoj se nalazio predsjednik Skupštine Općine Odžaci Miloš Pejčić te predstavnici Ureda za lokalni ekonomski razvoj općine Kula posjetila je također Agenciju za ruralni razvoj Istre (AZRRI) te obišla pazinske poduzetničke zone.

U središnju su Istru došli nakon obilaska sjevernotalijanskih gradova, a u sklopu europskog pretpristupnog programa IPA II. Cross-Border Cooperation for Investment promotion, u kojem sudjeluju i hrvatske općine Gradište i Lovas te Grad Ilok. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter