Delegacija Šangaja traži gospodarske partnere u Istri

Slijeva: Perkov, Pilato Liying, Jaklin Majetić, Qi i ostali članovi kineske delegacije (N. LAZAREVIĆ)
Slijeva: Perkov, Pilato Liying, Jaklin Majetić, Qi i ostali članovi kineske delegacije (N. LAZAREVIĆ)

Kineska delegacija iz općinskih komisija grada Šangaja, predvođena Sang Qiom, održala je u ponedjeljak radni sastanak u HGK-Županijskoj komori Pula. Tada je Alida Perkov iz ŽK Pula prezentirala istarsko gospodarstvo, a predstavnici Uljanika, Kamena i Luke Pula svoje tvrtke. Na jezičnom povezivanju pomogla je Liu Pilato Liying iz Poreča, inače predsjednica Hrvatsko-kineskog kulturnog centra i poduzetnica koja već dugi niz godina živi i radi u Poreču.

Sang Qi je napomenuo kako je zadatak njihove delegacije povezivanje poduzetnika raznih zemalja, a istarskim poduzetnicima je poručio da će im pokušati pronaći partnere u Šangaju. Od čitave prezentacije istarskog gospodarstva gospodin Qi se iznenadio podatkom o tradiciji Uljanika dugoj 159 godina. Jasna Jaklin Majetić, predsjednica ŽK Pula rekla je kako je njihova želja povećati suradnju između Kine i Istre te da memorandum o suradnji malih i srednjih tvrtki Hrvatske i Kine postoji već 10 godina. Napomenula je kako je prednost Hrvatske u njezinom geografskom položaju te ona može biti ulaz u EU, a koja je prvi kineski vanjskotrgovinski partner.

- Istarski proizvođači plasiraju na kinesko tržište drvne prerađevine, kamene blokove, vina i robu široke potrošnje. Najznačajniji istarski izvoznici u Kinu su Kamen, Meritum nova (drvo), Domus-Brioni (putnička agencija), Calucem (cement), Intercommerce (veletrgovina)... Ponosni smo što naši inovatori i proizvođači plasiraju svoje usluge u Kinu. Primjerice, istarska tvrtka Tema d.o.o. povezuje akademska i znanstvena istraživanja s inženjerskim iskustvom kako bi se tržištu ponudila napredna rješenja u industriji automatizacije. Međutim, postoji veliki disbalans u korist uvoza koji je 10 puta veći od izvoza prema Kini, zaključila je Jaklin Majetić. Inače, kineski delegati u Puli su predstavljali najveći njihov grad koji broji gotovo 25 milijuna stanovnika smještenih na površini dva istarska poluotoka. BDP po stanovniku u Istri je tek neznatno veći od Šangajskog. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter