Delegacija općine Bischofsmais posjetila Marčanu


Delegacija njemačke općine Bischofsmais, s kojom je Općina Marčana lani potpisala povelju o prijateljstvu, boravila je proteklog tjedna kod svojih istarskih domaćina. Suradnja se njeguje od 2004. godine, kada su na tamošnjem međunarodnom smotri folklora sudjelovali KUD "Mate Balota" iz Raklja, a sadašnji posjet bila je prilika da se Bavarcima iz županije Regen prezentiraju specifični proizvodi ovog djela Istre.

- Predstavljamo kraj koji je po mnogočemu sličan marčanskom i čiji je glavni prihod od turizma, i to tijekom cijele godine. Naša je općina orijentirana na turizam i poljoprivredu, a njegujemo i kulturu. Općina ima 3.200 stanovnika, ali i više od 40 udruga i društava, rekao je Walter Nirschl, gradonačelnik Bischofsmaisa. S njim je u Marčanu doputovao i Max Englram, šef turističkog ureda, te Damir Bedrina, profesor glazbe rodom iz Belavići, koji već dugo živi u Bavarskoj. Bedrina, "naše gore list", kako ga je predstavio načelnik Marčane Marijan Kostešić, ujedno je i najzaslužniji za ostvarenje ove suradnje.

Bischofsmais u Bavarskoj šumi ostvaruje znatne prihode od zimskog turizma, ali je njegovih 35 sela i zaseoka, zbog biciklizma, pješačenja i rekreacije uopće, rado posjećivano tijekom cijele godine. Kapaciteti su pretežito u privatnom smještaju, posjeduju dobru infrastrukturu, brojne vrtiće i škole.

- Zajedničko nam je da smo otprilike općine istog nivoa koje žive od turizma i poljoprivrede. U Bischofsmaisu, zanimljivo, ima mjesta i za stočarstvo pa tik uz školu bez problema funkcionira i stočarska farma, rekao je Kostešić.

Josip Percan, predsjednik Općinskog vijeća, naveo je da je Bavarcima zanimljivo da djeca OŠ Krnice uče njemački jezik, što će sigurno produbiti suradnju, a Klaudio Knapić, predsjednik DVD-a Marčana, napomenuo da su suradnju realizirali i vatrogasci obje općine.

- Domaćini su nas dočekali s velikim prijateljstvom i pružili nam ogromno gostoprimstvo, a želimo to prijateljstvo još i više produbiti, naveo je Nirschl pa je s Kostešićem najavio kandidiranje zajedničkog projekta na fondove EU-a kako bi osigurali sredstva za veliki susret sljedeće godine u Marčani svih generacija. Tada bi se sastala sva kulturna društva, zborovi, sportaši, udruge, dobrovoljni vatrogasci i ostali iz Marčane, Bischofsmaisa i prijateljske općine Ungenach iz Austrije. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter