Delegacija IDS-a s čelnicima Obrtničke komore Istre

IDS-ova delegacija u Obrtničkoj komori (Danilo MEMEDOVIĆ)
IDS-ova delegacija u Obrtničkoj komori (Danilo MEMEDOVIĆ)

U decentraliziranoj zemlji poduzetnici i obrtnici, koji stvaraju dodatnu vrijednost, imat će veće mogućnosti direktnog odlučivanja o raspodjeli javnog novca. Gospodarstvo treba rasteretiti nameta, a spuštanjem ovlasti na regije, gradove i općine dobila bi se brža, učinkovitija, samim tim i jeftinija javna uprava, rekao je Boris Miletić, predsjednik IDS-a, na današnjem susretu stranačke delegacije s čelnicima istarske Obrtničke komore.

- U četiri godine, koliko IDS vodi resor turizma, broj turista u Hrvatskoj povećan je za 20 posto. Istarska županija već 20 godina podupire razvoj gospodarstva, prva je osnovala Fond za razvoj poljoprivrede, programe subvencioniranog kreditiranja i razvoja agroturizma, Istarska razvojna agencija prvi je razvojni fond usmjeren malim i srednjim poduzetnicima, sve do razvoja poslovnih zona. Pokazatelj je to koliko nam je taj sektor bitan, zaključio je predsjednik IDS-a.

Među sljedeće prioritete navodi dovršetak izgradnje nove bolnice u Puli i Istarskog ipsilona u punom profilu od Rogovića do Matulja, gdje će 36 mjeseci biti zaposleno oko 800 poduzetnika i obrtnika. Spomenut je i nastavak širenja studentskog kampusa na Mornaričku bolnicu. "Drago nam je da je jučer otvorena autocesta prema Sisku, u što je država uložila tri milijarde kuna i cesta je izvan sustava naplate, ali regija koja ostvaruje trećinu hrvatskog turizma isto zaslužuje autocestu u punom profilu", poručio je Miletić.

Potpredsjednik stranke Valter Flego rekao je da bi zahtjev obrtnika da budu više uključeni u rad saborskih i Vladinih tijela, iz pozicije ministra poduzetništva prihvatio kao veliku pomoć. "I u novom županijskom proračunu, koji donosimo sljedećeg tjedna, usmjerit ćemo novac tamo gdje on nastaje, u gospodarstvo, obrtništvo, turizam", poručio je Flego. Tulio Demetlika, predsjednik Savjeta IDS-a, obećao je potporu iz županijskog proračuna i Obrtničkoj komori, koja je promjenom zakona izgubila određena sredstva.

Zamjenik ministra turizma i predsjednik umaškog IDS-a Daglas Koraca najavio je nastavak borbe za spuštanje PDV-a za turistički sektor, sada s 13 na barem 10 posto, o čemu pregovaraju i imaju podršku Ministarstva financija. To bi realnom sektoru uštedjelo oko 600 milijuna kuna, potvrdio je Koraca te najavio izgradnju centara kompetencije za podizanje kvalitete kadrova u turizmu uz pomoć EU-ovog socijalnog fonda gdje nam je na raspolaganju oko 80 milijuna eura. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter