Delegacija Europske komisije u Umagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ribarski gat u Umagu i špilju Feštinsko kraljevstvo, cije je uredenje sufinancirala Europska unija, posjetio je u cetvrtak glavni pregovarac Europske komisije s Hrvatskom i šef odjela za Hrvatsku u Opcoj upravi za proširenje Dirk Lange.

Ribarski gat izgraden je prije dvije godine za 1,7 milijuna eura, od cega je 75 posto platio EU, a sudjelovao je i u uredenju špilje Feštinsko kraljevstvo u sklopu programa Phare Interreg 2006 Underground Istra.

Langea i pratnju docekali su zamjenik umaškog gradonacelnika Mauro Jurman, v.d. procelnika županijskog odjela za medunarodnu suradnju i eurointegracije Oriano Otocan te ravnatelj Lucke uprave Umag - Novigrad Sergio Stojnic.

- Veseli me što vidim uspješno realizirane projekte i izvan Zagreba, kazao je Lange te zatražio informacije razvojnim planovima Umaga.

Jurman je govorio o turistickim i poljoprivrednim projektima, istaknuvši da ce Grad tražiti novac iz fondova EU-a za novu tvornicu za preradu rajcice.

Otocan ga je upoznao s projektima koje provodi Županija i naglasio da je u zadnjih 10 godina Istra putem EU-fondova dobila 20 milijuna eura.

Nakon Umaga delegacija se zaputila u razgledavanje špilje Feštinsko kraljevstvo. Kako je objasnio Otocan, projekt  Underground Istra stajao je 136 tisuca eura. Tim novcem napravljen je katastar kraških špilja, neke od njih su ocišcene, za neke je kupljena speleološka oprema, organizirane su radionice i seminari za stanovništvo.

Projektom je sanirano ukupno 9 špilja, a tijekom 2007. i 2008. izradeni su elaborati njihove valorizacije.


Podijeli: Facebook Twiter