Delbianco: Za HEP je odgovorna Vlada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice u cetvrtak, a na prijedlog Damira Polanceca, uputila Glavnoj skupštini HEP-a prijedlog za opoziv dosadašnjih clanova Nadzornog odbora Krešimira Cosica, Slavka Konfica, Zdenka Juricica, Luciana Delbianca te Dasenka Baldasaria. Takoder, upucen je prijedlog za imenovanje novih clanova Odbora - Branimira Horaceka, Krešimira Dragica, Dražena Bošnjakovica, Slavka Konfica, Zvonimira Sabatija te Gordane Obran. Upucen je i prijedlog za imenovanje Horaceka za predsjednika NO-a, priopceno je iz Vlade.

Delbianco nije ni znao da je razriješen, iako je to ocekivao, i kaže da je to najbolje što je Vlada mogla uciniti. "Vec sam rekao da bi bilo dobro da se promijeni cijeli NO HEP-a kada se mijenja i Uprava. Ipak, moram reci da za HEP nije pohvalna situacija sada, kada niti ima Nadzornog odbora niti Uprave u cijelosti, nego je izabran samo predsjednik. Trebalo bi taj proces što prije završiti", smatra on.

- Druga je prica hoce li oni u Upravi izabrati prave ljude. Lea Begovica je Vlada postavila za predsjednika Uprave. Mislim da je iz redova zaposlenika HEP-a trebalo izabrati kvalitetnu osobu koja ima velikog iskustva i rada u HEP-u, a ovo sigurno nije najbolje rješenje. Njemu fali i iskustva i znanja. Begovic je vrlo mlad poduzetnik i perspektivan strucnjak, ali za vodenje jednog takvog sistema treba imati znanja i rada u samoj Hrvatskoj elektroprivredi. Ako i Uprava bude izabrana na nacin da to budu ljudi koji ce poslušati sve što Vlada kaže, bojim se da necemo dobiti rezultate koji se mogu ocekivati, skeptican je Delbianco.

Za NO kaže da je radio u okviru zakonskih ovlasti, a za HEP podsjeca je to državno javno poduzece u kojem najbitnije odluke donosi Vlada preko svog resornog ministarstva koje je zastupljeno u NO-u s pet od sedam clanova. "Ono što se dogadalo u HEP-u teško da se moglo dogadati bez znanja odgovornih u Vladi RH", rekao nam je Delbianco.

- Sastanci su se trebali održavati jednom mjesecno, ali unazad godine i nešto, održavali su se jednom u tri mjeseca. Više je bilo dopisnih sjednica nego redovnih, što nije bilo dobro, smatra bivši pulski gradonacelnik i istarski župan koji je clan NO-a bio desetak godina i ovo mu je bio treci mandat.


Podijeli: Facebook Twiter