Delbianco IDS-ovcima: Ne vraćam se u politiku

Luciano Delbianco (N. LAZAREVIĆ)
Luciano Delbianco (N. LAZAREVIĆ)

Napustio sam politiku 2005. Ne namjeravam se vratiti u politiku, odlučan je Luciano Delbianco koji ponavlja da ne dolazi u obzir bilo kakvo njegovo političko aktiviranje. Milan Uljančić, jedan od osnivača IDS-a i inicijator prošlotjednog druženja nezadovoljnih sadašnjih i bivših članova te stranke u Filipinima kod Poreča, kojem je prisustvovao i trenutno najoštriji kritičar šefa IDS-a Ivana Jakovčića - Damir Kajin, izjavio je da će ta grupa kontaktirati i Delbianca.

Podsjetimo da je Delbianco u IDS prešao s grupom SDP-ovaca uoči lokalnih izbora 1993. Taj se najzvučniji transfer na istarskim prostorima mjesecima, bez obzira na kuloarska nagađanja, uspijevao držati u tajnosti.

Delbianco je bio i prvi istarski župan nakon trijumfa na izborima s gotovo nevjerojatnih 73 posto biračke podrške. No, IDS-ovci su mu na Županijskoj skupštini u Pazinu u siječnju 1997. izglasali nepovjerenje pa nije dočekao kraj mandata. Novim je županom tada postao Stevo Žufić, koji također više nije član IDS-a.

Delbianco je osnovao i bio prvi predsjednik IDF-a te je 2002. opet postao pulski gradonačelnik. Već godinama nije politički aktivan, dok je na čelu stranke Livio Bolković, a stranka na izborima postiže sve lošije rezultate. Sada je praktički nema kao niti vijećnika iz te stranke.

Delbianco je danas dekan Politehnike u Puli. Tijekom godina je izgleda došlo i do smirivanja tenzija između Delbianca i predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića, koji ga je doveo u IDS. Jednim od svojih najvećih razočaranja je Jakovčić, s kojim smo lani razgovarali u povodu 20 godina stranke, nazvao upravo odlazak Delbianca iz IDS-a.

- Drago mi je da smo Luciano i ja ponovno bliski, rekao je lani Jakovčić. (S. BENIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter