Del Ponte šokirana presudom hrvatskim generalima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivša glavna tužiteljica Haaškog tribunala (ICTY) Carla del Ponte ocijenila je u utorak u srbijanskim medijima da oslobađajuća presuda Žalbenog vijeća ovog suda za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača nije pravda.

- Šokirana sam. Bila sam veoma iznenađena i zaprepaštena. Potpuno je nevjerojatno što se dogodilo nakon presuđene kazne od 24 godine za Gotovinu i 18 za Markača. Nevjerojatno. Ne mogu to prihvatiti. Osjećam punu solidarnost sa srpskim žrtvama prema kojima je počinjen zločin, rekla je Del Ponte u intervjuu beogradskom dnevniku Blic.

Bivša glavna haaška tužiteljica rekla je da pretpostavlja da je došlo do drugačije interpretacije činjenica i tvrdi da je optužnica bila potkrijepljena dovoljnim brojem čvrstih dokaza.

Ustvrdila je da je tužiteljstvo, koje je vodila u vrijeme nastajanja optužnice protiv hrvatskih generala, pripremilo dovoljno dokaza da Gotovina i Markač budu osuđeni.

Bivša haaška tužiteljica jedna je od onih koji smatraju da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima kredibilitet Tribunala doveden u pitanje, navodi Blic.

Mišetić prijavljuje Del Ponte švicarskoj odvjetničkoj komori

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom objavila je da namjerava prijaviti bivšu glavnu haašku tužiteljicu Carlu del Ponte švicarskoj odvjetničkoj komori zbog njezina intervjua Blicu u kojem je kazala da pravomoćna presuda kojom su oslobođeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač ne predstavlja zadovoljavanje pravde.

- Danas pripremamo etički prigovor švicarskoj odvjetničkoj komori protiv Carle del Ponte zbog njezina intervjua današnjem Blicu, objavio je na Twitteru Luka Mišetić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter