Dekorativne tkanine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prostorne ugodaje u stambenim interijerima uvelike definiraju dekorativne tkanine, koje se primjenjuju u obliku zavjesa, zastora, prekrivaca, presvlaka, dekorativnih jastucica, stolnih prostirki, obloga sjedecih garnitura, fotelja, stolica itd.

Vrsta tkanine, boje, uzorak te nacin tkanja, odreduju kvalitetu i ljepotu dekorativnih tkanina. Prirodni ili umjetni materijali nalaze svoju primjenu ovisno o potrebama kucanstva, intenzitetu korištenja tkanina, izloženosti habanju i prljanju te potrebnom intenzitetu održavanja. Dekorativne tkanine su odlican nacin za brze i efektne promjene u prostoru kao i sezonska osvježenja, koja oslikavaju karakteristike godišnjih doba.

Pamucne, lanene, svilene, vunene ili jutene - tkanine su prirodnog podrijetla, a na tržištu se pojavljuju i u miješanim sastavima. Sinteticke tkanine, kao umjetni materijali, nailaze na cestu primjenu zbog lakog održavanja i trajnosti. Odabir tkanine treba biti prilagoden buducoj namjeni, koja može imati iskljucivo dekorativnu ili dekorativno-funkcionalnu ulogu.

Tkanine primijenjene za zavjese, zastore ili presvlaka za jastucice imaju iskljucivo dekorativnu ulogu. Odabir zavjesa treba biti takav da propuštaju što vecu kolicinu prirodne svjetlosti dok zastori mogu biti puniji u svom sastavu te tamniji ili s izraženijim uzorkom. Presvlake dekorativnih jastucica treba izabrati u skladu s postojecim bojama interijera ili njima svjesno napraviti naglaske intenzivnijom ili kontrastnom bojom te uzorkom materijala.

Funkcionalno-dekorativna uloga tkanina namece odabir u kome je osim estetskih kriterija bitan i onaj koji se veže uz osjet dodira. Tkanine kao obloge stolica, garnitura za sjedenje ili prekrivace, u direktnom su kontaktu s kožom te je osjet ugode, koji se u ovom kontaktu javlja, jedan od kljucnih faktora konacnog odabira.

Dekorativne tkanine cestu primjenu imaju u dnevnim boravcima, a mogucnosti kvalitetnog kombiniranja uzoraka i materijala postižu se primjenom tkanina sa srodnim bojama i uzorcima na zastorima, garniturama za sjedenje, stolcima, stolnim prostirkama itd.

Provlacenje teme nametnute dekorativnim tkaninama, može postati dominantan element interijera te tako u prostornom doživljaju prikriti komade namještaja, koje želite, ali još niste u prilici zamijeniti. Vrsta odabrane tkanine, ucinit ce prostor prozracnijim, otvorenijim, razigranijim, svecanijim, rustikalnijim, svecanijim, elegantnijim, tj. baš onakvim kakvim ga u konacnom doživljaju želite uciniti.

Djecje sobe su idealne za primjenu dekorativnih tkanina u obliku zastora, obloga radnih stolica, prekrivaca za krevete, fotelje, itd. U ovim prostorima se preporucuju tkanine toplih i otvorenih boja, cvjetnih ili geometrijskih oblika i prirodnih sastava. Djecje sobe trebaju biti tople i temperamentne, pa se odabir dekorativnih tkanina treba prilagoditi ovom zahtjevu.

Spavaca soba je mjesto za opuštanje. Tkanine, koje definiraju konacan ugodaj, trebaju biti ugodne na dodir i pogled. Nježne boje i sitniji uzorci primjereni su ovom prostoru, koji vec na prvi pogled mora ostavljati opuštajuci dojam. Osim za zastore, prekrivace za krevete i dekorativne jastucice, tkanina se može upotrijebiti i kao obloga visokog dominantnog uzglavlja kreveta.

Jednobojne tkanine na uzglavlju, naglašavaju se razlicitim vrstama štepova, koji stvaraju dodatne dekoracije.Dodatni šarm kuhinja, a osobito rustikalnih, postiže se primjenom dekorativnih tkanina kao stoljnjaka, zavjesica na elementima sa staklenim vratima, dekorativnih jastucica na stolcima, primjenom dekorativnih kuhinjskih krpa itd. Odabir materijala treba biti prilagoden pojacanoj potrebi održavanja tj. pranja i lakog peglanja.

Mogucnosti odabira dekorativnih tkanina i stvaranja raznovrsnih prostornih ugodaja njihovom primjenom, gotovo su neogranicene. Stilski, rustikalni ili ultramoderni interijeri, rado prihvacaju dekorativne tkanine, koje ih obogacuju, naglašavaju i cine osobitim. Poigrajte se tkaninama, bojama i uzorcima te dajte novi identitet svom domu!

Monika Galovic Dumendžic, dipl.ing.arh.
www.interijerNET.hr


Podijeli: Facebook Twiter