Dekontekstualizacija autora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni dogadaj petog dana festivala Sedam dana stvaranja bio je idejni performans "Dekontekst 8 autora" koji je proizašao iz sedmodnevne radionice Davida Belasa.

Bila je to kombinacija teatarskog i vizualnog performansa koja je ostavila dobar dojam medu gledateljima, za što su ponajviše zaslužne snažne i dojmljive kazališne monološke dionice voditelja Belasa (Jens Sigsgaard "Pale sam na svijetu") na hrvatskom i Šandora Slackog mladeg (Dante) na talijanskom jeziku, koje su se preklapale i upotpunjavale. Korištenjem grafoskopa postigla se ambijentalna zacudnost, dok je pogodena glazba upotpunila ugodaj.

U performansu su još sudjelovali Ida Skoko, Aleksandar Švabic, Marija Sujica, Dubravka Tintor te Marko Bolkovic, koji je bio suvoditelj radionice.

Tijekom dana održala se organizacijski kaoticna "cjelodnevna umjetnicka akcija" pod naslovom "Svjetlo…is light" po ideji i konceptu Josipa Pina Ivancica u kojoj su se sudionici trebali baviti onime cime se bave ili bi se htjeli baviti tijekom dana odnosno svjetla.

Zanimljiv je bio ostvaraj Borisa Vinceka "Fragmenti nekritickog uma" koji je tipkajuci na prastaroj pisacoj mašini prenio na papire misli, primisli i pricice tijekom jednog poslijepodneva da bi ih zatim izložio sudu javnosti. Ivana-Nataša Turkovic je pak ispisivala ulomke misli na platnene zakrpe koje bi zatimšivala na vec postavljenu špagu koja ju je okruživala.

Navecer je predavanje održala Suzana Marjanic, s Instituta za etnologiju i folkloristiku koja se, govoreci o akcionistickom intervencionizmu, osvrnula na aktivisticke performanse u Hrvatskoj u proteklom desetljecu zakljucivši da je "današnje doba globalne recesije pored umjetnickih akcija sve više otvoreno i za izravne politicke akcije kao što je nedavno pokazala anarhopobuna u Ateni te islandska revolucija".

Za kraj ugodno osvježenje, premijerni nastup ambijentalnog benda Duo unification theory koji cine pulski DJ Marko Jovanovic i pazinska pjevacica ugodna glasa Paula Jurman.


Podijeli: Facebook Twiter