Dekan ih nije volio


Drugi dan 13. Antifa fest nastavljen je u Monteparadiso hacklabu gdje je tema bila stanje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu o čemu su govorili studenti i predstavnici plenuma fakulteta Karlo Krešimir Kaštelan i Vedrana Bibić, a njihovo izlaganje nazvano je "Sokol ga nije volio".

Njih dvoje ispričali su kako se i zašto (ponovo) formirao i djelovao plenum Filozofskog fakulteta. Ukratko, do pobune i traženja ostavke dekana Previšića je došlo zbog ugovora fakulteta s Katoličko-bogoslovnim fakultetom koji studente s KBF-a stavlja u povlašteni položaj jer se mogu upisati bez da polože prijemni ispit ili plate školarinu. Uz to, onaj koji završi KBF ne mora se javljati na natječaj da bi predavao vjeronauk u školi, nego njega crkva određuje da ide raditi u neku prosvjetnu ustanovu gdje će sada, pod novim uvjetima, moći predavati i druge predmete poput hrvatskog jezika ili povijesti.

Plenum

Kako je kazao Kaštelan, 2012. i 2013. plenum se nije održavao pa je opet trebalo pokazati da ima svrhu, a Bibić napominje da plenum nije zapisan u statutima Sveučilišta ili Fakulteta, već je on služio u "ratnom stanju". Plenum je zapravo tijelo pritiska na kojem studenti u skladu sa željama i demokratskom odlukom vrše pritisak na predstavnike u studentskim vijećima, pa mu se na razne načine pokušala oduzeti legitimnost. No, kako kažu, osim studenata u rad plenuma uključili su se i profesori pa ih više ne mogu nazivati "studentskom bagrom". Plenum se pokušalo diskreditirati i na taj način da se govorilo da njega nitko ne podržava, no istraživanje provedeno prema svim znanstvenim normama pokazalo je da je velika većina studenata protiv ugovora, baš kao što razmišlja i ekipa na plenumu.

Prije nego što je odstupio, dekan je sebi produžio ugovor na još tri godine, bez da to itko izglasa i raspustio Studentski zbor na temelju nedovoljnog broja članova i zato što pečat zbora nije bio dovoljno velik. Ispitni rokovi na Filozofskom su skraćeni dva tjedna zbog Univerzijade, iako zbog toga niti jedan drugi fakultet nije kratio rokove pa je bilo jasno da je to učinjeno da bi se studente spriječilo da se organiziraju. Uz to dekan je doveo i zaštitare koji su patrolirali hodnicima za vrijeme jesenskih ispitnih rokova, a sve zbog dekanovog straha od terorizma koji je bio potaknut jednom, kako kaže Kaštelan, fotošopiranom slikom i to lošom. Studenti nisu mogli ulaziti u svoje prostorije, skinuti su transparenti pod opravdanjem da su plakati ružni i remete ugled fakulteta te nisu vraćeni zbog čega je 20 studenata zabarikadiralo dekana u njegovom uredu na dva i pol sata, došavši sa zviždaljkama i vuvuzelama.

Kaštelan je govorio i o plenumu na otvorenom, tzv. "plenum open air" do kojeg je došlo nakon što je stigla obavijest da se fakultet zaključava u 18 sati (inače radi do 22 sata), a knjižnica do 17 (inače radi do 20).

Najbolji potez

- Tu se dekan grdno zaribao i napravio najbolji potez koji smo mogli zamisliti, kazao je Kaštelan jer su zbog toga plenum prebacili vani, bilo je lijepo vrijeme, mediji su mogli postaviti svoje kamere, došlo je oko 200, 300 studenata, ljudi su ih gledali preko interneta i skočila im je popularnost. Na tom plenumu izglasali su blokadu fakulteta u slučaju da dekana ne otpuste ili da ne odstupi. Tada ih je žestoko napao i general Glasnović, ali uspjeli su postići činjenicu da su svi o tome pričali. Rektor Boras na koncu je, kad više nije imao kud, maknuo dekana Previšića (koji mu je kao prorektor bio desna ruka) na čije je mjesto došao vršitelj dužnosti kojeg je Kaštelan opisao kao "teškog pobornika HDZ-a", ali i čovjeka koji je kao prodekan podržavao sve poteze sada već bivšeg dekana, uključujući Previšićeve smjene i napade. Zbog toga Kaštelan nije optimist što se tiče razvoja situacije na fakultetu.

Nakon predavanja i rasprave prikazan je dokumentarac "Odpadki druge generacije - po stopinjah nekega punka" Dunje Danial i Jasne Babić o drugoj generaciji slovenskih punkera koji još vjeruju da je drukčiji svijet potreban i moguć. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter