Degustacija tradicionalnih jela galižanske kuhinje


Ručno rađeni makaruni sa šugom od pijetla, maneštra s ječmom, puževi s palentom, tripe s janjetinom - sve su to delicije predstavljene i isprobane na 8. degustaciji tradicionalnih jela galižanske kuhinje održanoj u nedjelju u dvorištu zgrade Zajednice Talijana u Galižani.

Manifestaciju kojom se nastoji očuvati jela koja su se u davna vremena pripremala, rezanjem vrpce svečano je otvorio suorganizator Pietro Demori uz pomoć najmlađih Galižanaca.

- Manifestacija je nastala prije osam godina, a organiziramo je da bi se sačuvala autohtona galižanska jela, da se ne zaborave, rekla nam je pak tijekom degustacije dopredsjednica galižanske Zajednice Talijana i dogradonačelnica Vodnjana Luana Moscarda Debeljuh. Kazala je potom da je i ovogodišnja manifestacija okupila mnogobrojne posjetitelje jer Galižanci vole svoju tradiciju i jela od davnina.

Nabrojala je potom jela koja su pripremile galižanske žene, kazavši da su osim glavnog jela ponudili predjela, prvenstveno ovčji, kozji sir, skute, domaći pršut i maslinova ulja. Napomenula je da prihod od prodaje tradicionalnih jela kao svake godine odlazi u dobrotvorne svrhe, odnosno za nešto korisno lokalnoj zajednici, poput igrala za djecu ili didaktičke opreme. Što će biti ove godine, još nisu odlučili.

Nakon službenog otvorenja počelo se s gozbom. Već nakon prvog zalogaja, zadovoljni su bili svi, i posjetitelji i žene koje su cijelu nedjelju pripremale jela. Jelo se sve, nije bilo stola na kojem je bila veća gužva jer su sve ponuđene delicije iz davnina bile vrhunski spremljene. Simboličnom cijenom od 20 kuna svi su bili zadovoljni jer, kako su mnogi komentirali, to je mala cijena za okuse povijesti.

Prisjetili su se mnogi tako da su se tripice s janjetinom pripremale za velike događaje, poput Uskrsa, šugo od pijetla za vrijeme karnevala, primjerice, a autohtoni kolači za vjenčanja.

Šugo od puževa također je bila tražena delicija jer radi se o možda najstarijem galižanskom jelu, rađenom po originalnoj recepturi koja vuče korijene još u doba Rimljana, a o čemu svjedoče pisani tragovi. Bilo je ondje i kolača, fritula, pince, koje također prati priča kako su se spremali isključivo za vjenčanja i darovali gostima.

Uspješnu gastro-večer u Galižani začinili su glazbenici Trio val koji su toplu ljetnu noć učinili još ljepšom. (Napisala i snimila N. SOFTIĆ)

     


Podijeli: Facebook Twiter