Degrassiju i Gavranu nagrade za životno djelo

(Mateo SARDELIN)
(Mateo SARDELIN)

Proslava Dana Grada i obilježavanje 70. obljetnice oslobođenja Umaga od nacifašizma započela je u srijedu polaganjem vijenca na gradskom groblju, a nastavljeno je svečanom sjednicom Gradskog vijeća uz prisustvo brojnih uglednika i podjelom gradskih priznanja. Vrhunac proslave je bila dodjela priznanja, a nagradu za životno djelo su dobili novinar i sportaš Mijat Gavran i kulturni djelatnik Pino Degrassi.

Nagrade su još dobili Antonio (Nino) Zacchigna, Udruga "Pružam ti ruku - Ti porgo la mano", Tehvid (Teo) Hadžić, a priznanjem gradonačelnika su nagrađeni Nevija Kanđera, Društvo gljivara Bujštine "Boletus", Esma Žerić i Janez Pirnat-Nejašmić. Na svečanoj sjednici koja se održala u umaškoj kino dvorani prisustvovali su Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga, Milan Vukšić, predsjednik Gradskog vijeća i svi vijećnici, Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode, istarski župan Valter Flego, saborska zastupnica Tanja Vrbat Grgić, gradonačelnici i načelnici istarskih općina, predstavnici policije, vatrogastva i brojni građani. Svečanost su započela djeca zbora Osnovne škole Marije i Line izvedbom Hrvatske i Istarske himne, a prvi se obratio prisutnima predsjednik Gradskog vijeća, Milan Vukšić.

- Ove godine slavimo 70. obljetnicu Dana Grada, koji obilježava povijesni događaj kada je 1945. godine ovaj kraj oslobođen od fašističko-nacističkog okupatora. Očuvanje tradicije antifašizma, kao pokreta temeljnih ljudskih prava koji razlikuje dobro od zla, rezultat su demokratskih društvenih promjena. Vrijednosti antifašizma ugrađene su u hrvatski Ustav, što govori o našem opredjeljenju. Isto tako, antifašizam ne treba koristiti u dnevno političke svrhe, već ga se mora dnevno živjeti i provoditi. Razvojni projekti grada Umaga usmjereni su dugoročno na razvoj malog poduzetništva, produljenje turističke sezone novim sadržajima i sportskim turizmom, poticanje poljoprivrede te podizanje općeg životnog standarda svih naših sugrađana. Pozivan sve sugrađane, bez obzira na stranačku opredijeljenost, da doprinesu ostvarenju ovih vizija, kazao je Vukšić. Gradonačelnik Bassanese je ponovio važnost datuma te je zamolio sve prisutne da minutom šutnje odaju počast i spomen za sve poginule za slobodu. (Mateo SARDELIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA
 


Podijeli: Facebook Twiter