Degradiran narednik koji je urinirao po talibanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Narednik američkih marinaca Robert Richards koji je snimljen kako urinira po tijelu mrtvog talibanskog pobunjenika degradiran je u čin desetnika nakon što je priznao krivnju, priopćila je u četvrtak američka vojska.

On je posljednji od osmorice marinaca koji su kažnjeni zbog tog incidenta koji se dogodio 27. srpnja 2011. tijekom operacije protiv pobunjenika u afganistanskoj pokrajini Helmand.

Na snimci se vide četiri marinaca kako uriniraju na tri tijela dok se jedna marinac šali govoreći "ugodan dan, prijatelju".

Snimka se pojavila u javnosti početkom 2012. i bila je jedna u nizu incidenata koji su tada izazvali bijes Afganistana i doveli do povećanja napetosti između Washingtona i Kabula.

Richards je ranije ove godine optužen za nepoštivanje dužnosti, kršenje reda i ponašanje koje nije skladu s oružanim snagama.

On je u srijedu priznao krivnju po dvije točke optužnice na vojnom sudu u Sjevernoj Karolini i degradiran je u čin desetnika, rekli su marinci u izjavi. U izjavi se kaže da je sada kažnjeno svih osam marinaca uključenih u izgred, neki pred vojnim sudom a neki i izvansudski. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter