Degoricija: Podjela BiH ni u primisli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Hrvatska službena politika, odnosno hrvatska država, nikada ni u primisli nije imala podjelu Bosne i Hercegovine, vec je dapace, svim svojim snagama i nastojanjima, htjela da se uspostavi cjelovita, jedinstvena Bosna i Hercegovina na tim prostorima i na nacelima dogovora uz pomoc medunarodne zajednice.

No, to još uvijek nije riješeno, vec se rješava i rješavat ce se tko zna koliko dugo, istaknuo je poznati hrvatski politicar i povjesnicar Slavko Degoricija promovirajuci u Buzetu svoju knjigu "Nije bilo uzalud", prvu monografiju o pregovorima hrvatskih vlasti s pobunjenim Srbima tijekom Domovinskog rata.

Degoricija je na prvoj istarskoj promociji svoje knjige objavljene 2008. godine, pred prepunom vijecnicom Narodnog doma, kategoricki ustvrdio da se Hrvatsku ne može optuživati za podjelu Bosne i Hercegovine jer nitko koji to tvrdi nije do sada pokazao niti jedan dokument, niti jedan argument koji bi govorio tome u prilog.

- Niti sam ga ja pronašao, niti su ga pronašli u Institutu za povijest Hrvatske, niti u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru. Ova je tema danas aktualna zbog odlaska hrvatskog predsjednika Ive Josipovica u Bosnu i Hercegovinu i novinarskih naklapanja oko nekakve njegove ne baš spretne izjave, rekao je Degoricija.

Kao pripadnik najistaknutijeg kruga hrvatskih politicara koji su u vremenu stvaranja i obrane Republike Hrvatske obavljali najzahtjevnije državnicke poslove, Degoricija je sudjelovao u pregovorima preko 50 puta. Iako na prvi pogled memoarska literatura, knjiga se približava znanstveno monografskom i dokumentaristickom djelu koje donosi presjek Domovinskog rata iz aspekta jednog pregovaraca.

Knjigu je predstavio Mate Rupic, pomocnik ravnatelja za arhivsko gradivo Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, a promociji Degoricijine knjige u Narodnom domu prisustvovali su saborski zastupnik Damir Kajin, gradonacelnik Buzeta Valter Flego te nekadašnja ministrica Vesna Girardi Jurkic.


Podijeli: Facebook Twiter