Degasove balerine, kupacice i konji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skulpture Edgara Degasa, jednog od najvecih umjetnika modernoga doba, koje nisu bile javno izlagane za umjetnikova života, predstavljene su sinoc u zagrebackoj Galeriji Klovicevi dvori, koja tom izložbom ujedno proslavlja 30. godišnjicu rada.

Broncane skulpture balerina, kupacica i konja u pokretu, koje su u vlasništvu M.T. Abraham Centra za vizualnu umjetnost, otkrivaju slavnog impresionistickog slikara i kao velikog kipara. Uz više od 70 skulptura maloga formata izloženo je i nekoliko portreta, torzo te jedina skulptura koja je bila izložena za Degasova života - "Mala cetrnaestogodišnja plesacica", koja je i središnji motiv izložbe.

Kritika ju je "sasjekla" nakon izložbe impresionista 1881. zbog potpuno novog postupka amalgamiranja vrijednih umjetnickih materijala, poput bronce s jednostavnim materijalima tkanine i kose. Nakon toga, Degas više nije izlagao skulpture.

Iako je poznatiji kao slikar, izložba pruža novi doživljaj Degasa u sagledavanju površinske strukture izloženih skulptura, koje odaju impresionisticko oblikovanje. Broncani odljevi skulptura napravljeni su tek nakon majstorove smrti, a njihovi voštani predlošci cuvaju se u nekoliko svjetskih muzeja, vecinom u SAD-u dok je šest primjeraka u pariškom Musee d'Orsay.

Izložba kiparskog opusa francuskog umjetnika Edgara Degasa (1834.-1917.) otvorena je do 13. svibnja. Prije Hrvatske bila je postavljena u Grckoj, Izraelu, Bugarskoj, Španjolskoj, na Cipru i Kubi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter