Definitivno zatvoren poštanski ured u Galižani

Poštanski ured djelovao je u gradskom prostoru (P. LUKEŽ)
Poštanski ured djelovao je u gradskom prostoru (P. LUKEŽ)

Zatvaranje poštanskog ureda u Galižani, najavljeno u više navrata, u listopadu se i dogodilo te nije u planu njegovo ponovno otvaranje, navode u Hrvatskoj pošti. Zatvaranje poštanskih ureda, kako ističu, dio je restrukturiranja najavljenog prilikom predstavljanja strategije Hrvatske pošte lani u prosincu. Zatvaraju se jedino oni uredi u kojima su zabilježeni višegodišnji gubici.

Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović kaže da je galižanski poštanski ured djelovao u prostoru u gradskom vlasništvu te ih je Grad, da bi pošti olakšao poslovanje i spriječio zatvaranje ureda, bio spreman osloboditi zakupnine za poslovni prostor, kao i komunalne naknade te plaćanja odvoza otpada.

- No, iz Hrvatske pošte tražili su od nas da Grad pokrije sve gubitke ureda, odnosno 102.800 kuna, na što nismo mogli pristati jer nam to nije prihvatljivo. U pregovorima smo s drugima i ponudit ćemo mještanima Galižane alternativno rješenje, rekao je Vitasović, ne precizirajući o kojim se mogućim rješenjima radima.

U Hrvatskoj pošti napominju da cjelokupan postupak zatvaranja poštanskih ureda strogo propisuje i nadzire mjerodavna regulatorna agencija te ga se oni pridržavaju bez iznimke. - Zatvaranje nerentabilnih poštanskih ureda nužno je da bi se smanjili financijski gubici. To, uz ostale mjere racionalizacije, ima za cilj stabilizaciju poslovanja Hrvatske pošte da univerzalna usluga za sve građane Hrvatske ne bi bila dovedena u pitanje. Hrvatska pošta financira se iz vlastitog poslovanja i svaka je ovakva odluka poslovna i u skladu sa zakonskim propisima, navode iz HP-a.

Podsjećamo, prije godinu i pol Hrvatska pošta je na natječaju nudila u franšizu više poštanskih ureda, među njima i galižanski, ali za urede u Istri, kao i u većem dijelu Hrvatske, tada nije bilo zainteresiranih.

Sve usluge koje su korisnici do sada obavljali u galižanskom poštanskom uredu mještani će moći obaviti preko njihovih djelatnika poštonoša. Dakle, trebaju li platiti račun, poslati pošiljku ili paket, moraju pričekati poštara. Također, sve usluge mještanima će biti na raspolaganju u njima najbližem poštanskom uredu u Vodnjanu u Trgovačkoj 33, dodaju u Hrvatskoj pošti. Vodnjanski ured je otvoren radnim danom od 8 do 17 sati te subotom od 8 do 14 sati. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter