Defibrilatori uskoro i na javnim mjestima u gradovima

Edukaciju su već prošli zdravstveni djelatnici, a sada će prosvjetari i školarci
Edukaciju su već prošli zdravstveni djelatnici, a sada će prosvjetari i školarci

Prilikom spašavanja života svaka je minuta od presudne važnosti. Koliko, doznali su preksinoć zaposlenici pulske OŠ Veli Vrh kojima su djelatnice Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije održale tečaj osnovnog održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora.

O važnosti znanja prve pomoći te aktualnom projektu četiriju ministarstava o kupnji defibrilatora za sve frekventne javne prostore razgovarali smo s ravnateljicom Zavoda dr. Ksenijom Družetić Božić. Kako veli, ministri zdravlja, obrane, unutarnjih poslova te pomorstva, prometa i infrastrukture potpisali su sporazum o suradnji u edukaciji pružanja prve pomoći i kupnji oko 150 javno dostupnih defibrilatora pod nazivom "Pokreni srce - spasi život". Zasad se ne zna koliko će tih uređaja stići u Istru.

Cilj ovoga programa je, pojašnjava nam dr. Družetić Božić, postaviti defibrilatore na najfrekventnije javne gradske površine poput tržnica, trgovačkih centara, a na potrebu postavljanja ovih aparata u svojim prostorima upozoravaju i velike turističke tvrtke, odnosno sve koji imaju veliku koncentraciju ljudi na jednom mjestu. Oni bi, kaže dr. Družetić Božić, omogućili da se u hitnim slučajevima unesrećenom pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe.

- Zavod za hitnu medicinu već duže vrijeme upoznaje javnost o važnosti defibrilatora. Tako su tijekom prošle godine najprije za zdravstvene djelatnike Zavoda, a zatim i za druge zdravstvene djelatnike održani tečajevi korištenja defibrilatora. Ove godine ta se edukacija nastavlja i u nju se uključuju i mladi naraštaji, kaže nadalje dr. Družetić Božić. (piše B. PETROVIĆ; snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter