Decentralizirat ćemo upravljanje i uključiti ljude u odlučivanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Josip Pino Ivančić, kandidat za gradonačelnika Radničke fronte, zajedno s kandidatima za zamjenike Željkom Markovićem i Marinom Štembergar, predstavio je program u utorak navečer u Klubu Uljanik. Kroz razgovor o promjenama, za koje je rekao da su nužne kako bi grad otrgnuli iz ruke stranačkih vrhuški i s njima povezanog kapitala te ga vratili ljudima koji u njemu žive i rade, Ivančić je naveo da je slogan njegove kampanje "Ne ja već mi!".

Uključiti ljude u odlučivanje

- Radnička fronta istaknula je mene kao umjetnika i kulturnog radnika za gradonačelnika, a mojim smo angažmanom pokušali razgolititi sva proturječja izbornog sustava, nezdravu političku klimu u Puli i licemjerje političkih vrhuški. Nije dobar model u kojem jedan vođa ili sistemska stranka zamjenjuje drugog vođu i drugu sistemsku stranku, a da se suštinski ništa ne mijenja. To ne može dovesti do promjena kojima se nadamo. U gradu za koji se Radnička fronta zalaže, u kojem ćemo decentralizirati upravljanje i uključiti ljude u odlučivanje, postaje nebitno tko je gradonačelnik jer on tako postaje "serviser". To je bit moje kandidature, ukazati da nisam bitan ja, ni Boris Miletić, ni Mauricio Licul, već smo svi mi narodne sluge. Godinama se politika bavila sa mnom, sad se ja bavim politikom i želim promijeniti "zrmanolandiju" koja duže vrijeme vlada na našim prostorima, rekao je Ivančić.

Istaknuto je da se Radnička fronta, kao jedina antikapitalistička, antisistemska i direktnodemokratska stranka ljevice na ovim izborima, bori za Pulu u kojem će svi odlučivati o bitnim pitanjima, od radnog mjesta, kvarta, komunalnih poduzeća do grada u cjelini. Marković je pritom naveo da IDS, gradonačelnik Boris Miletić i klijentelistička mreža oko njih u našem dvorištu već 25 godina provode centralizirani i nedemokratski sustav vladavine, a ljestve su im u tome držali oni koji se danas nude kao spasitelji.

Politika može biti drugačija

- Potreban je radikalan prekid s izvorima korupcije, a ubojicama demokracije i apostolima privatizacije treba reći - Dosta! Nužna je prava decentralizacija političke moći, odnosno uspostavljanje drugačijeg modela direktnodemokratskog upravljanja i nadziranja rada gradske uprave, te gradskih poduzeća i ustanova, poručio je Marković.

Štembergar je, pak, poručila da žele pokazati da politika može i mora biti drugačija te da žele motivirati na pobunu sve one koji žive od svog rada, sve obespravljene, odnosno radikalizirati one koji do sada nisu izlazili na izbore. Želja je, rekla je, motivirati sve one kojima se, kao i nama, gadi postojeći sistem da izađu na izbore i jasno i glasno zahtijevaju promjene. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter