Decentralizacija znači više rada i odgovornosti

S tribine u Zajednici Talijana Umag (D. MEMEDOVIĆ)
S tribine u Zajednici Talijana Umag (D. MEMEDOVIĆ)

Pet dana prije izborne šutnje Istarski demokratski sabor održao je predizborni skup u Umagu i za to prigodu izabrao sjedište tamošnje Zajednice Talijana. U biti simbolični akt, kako su se govornici skupa izrazili, jer je njegovanje multikulturalnosti i etničke tolerancije jedan od atributa stranke i to od njezinih začetaka.

Tom se vodiljom povela i potpredsjednica umaške podružnice IDS-a Roberta Lacosegliaz, koja je u svom govoru na talijanskom jeziku podsjetila na 1994. godine i na rovinjsku deklaraciju kojom je u vrijeme oštrih nacionalnih tenzija IDS branio toleranciju i zagovarao decentralizaciju uz jače povezivanje s institucijama Europske unije kroz euroregionalna povezivanja.

Predsjednik umaške podružnice Daglas Koraca podsjetio je da Istra, unatoč tomu što ima najveću stopu gospodarskog rasta i najnižu stopu nezaposlenosti godišnje ostvaruje negativnu bilancu sa Zagrebom jer: "između onoga što mi porezom šaljemo u Zagreb i onoga što nam Zagreb vraća ostaje razlika od 800 milijuna kuna, a to je primjerice vrijednost jedne Opće bolnice u Puli", rekao je Koraca i objasnio kako je Hrvatska centralizirana država pa se sve odluke donose u politiziranom Zagrebu.

- Moramo se boriti za hektare državne zemlje koji i dalje ostaju neiskorišteni, muku mučimo i s turističkim zemljištem, nažalost u stanju teške centralizacije puno istarskih resursa ostaje neiskorišteno, rekao je Koraca te dodao da je zahtjev IDS-a jednostavan - želimo sami odlučivati o novcu kojeg ostvarujemo jer tuđe ne želimo, a imamo pravo na svoje.

Koraca je podsjetio na reakciju Zagreba kada je na ulazu u prijestolnicu uskrsnuo džambo plakat s porukom: "Istra dolazi po svoje" i dodao kako se Zagrepčani ne moraju plašiti, to je poruka državi da je nužna reforma koja će prenijeti na jedinice lokalne samouprave ne samo više novca već i više ovlasti.

Na taj se argument nadovezao i gradonačelnik Novigrada Anteo Milos kada je ustvrdio da decentralizacija ne znači tek više novca u džepu već da je to sistem koji nalaže i iziskuje više rada, više odgovornosti i više obveza za sve, kako za državu tako i za županije, gradove i općine.

- IDS je od prvog dana utemeljenja nove države bio stranka koja je bila korak dalje od drugih, stranka koja se od početka borila za istarskog čovjeka, za manjine, za načela antifašizma i tolerancije, IDS je od početka branio ljudske postulate, to je stranka koja je Istru dovela na sam hrvatski vrh kao regija lider u zemlji. Da smo svih tih godina raspolagali novcem koji, nažalost, ostaje u državnoj blagajni mogli smo izgraditi autocestu preko Jadrana, rekao je Milos i dodao da sadašnji državni sustav jednostavno i neumoljivo isisava.

Po njemu decentralizacija znači dobiti više ovlasti jer: "dvanaest godina čekam da nam država dodjeli zemlju u Vidalu, izgubili smo vremena i truda za ništa, za zemlju koja je tu kod nas i za koju mi znamo što je najbolje, jer na kraju decentralizacija jednostavno znači pravo na svoje", rekao je Milos.

Predsjednik stranke Boris Miletić započeo je svoj govor tvrdnjom da danas svugdje u Istri pa i na kvarnerskom prostoru osjeća pozitivno strujanje, osjeća da je program stranke izgrađen na načelu decentralizacije pogodio srce i razum glasača.

- Osloboditi državu od pretjerane centralizacije je dobro kako za nas u županiji tako i za državu samu. Mi ne možemo više tolerirati činjenicu da gradovima i općinama ostaje tek pet posto od poreznih prihoda, to je apsurdno, to je nešto nezamislivo u najrazvijenijim zemljama EU gdje jedinicama lokalne samouprave odlazi i do 40 posto. Mi bi za početak bili zadovoljni i sa 25 posto prihoda, to bi bio ogroman pomak, rekao je Miletić i dodao kako je koalicija s PGS-om osmišljena programski, jer: "IDS-ova pozicija nije pozicija vlasti i moći već dosljednosti i vjerodostojnosti ponuđenih programa". (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter