Decentralizacija je jedini put kojim treba krenuti što brže

Općinski laureati (A. ŠĆULAC)
Općinski laureati (A. ŠĆULAC)

U povodu Dana Općine Raša u petak je u općinskoj vijećnici održana svečana sjednica Općinskog vijeća, uz nazočnost vijećnika, gostiju i uzvanika. Dan Općine slavi se u spomen na 4. studeni 1937., datum inauguracije "najmlađeg grada u Istri".

Predsjednik Općinskog vijeća Željko Zahtila u prigodnom govoru naglasio je da Raša spada u one rijetke jedinice lokalne samouprave u kojima se važne odluke donose najvećim dijelom jednoglasno.

Jedinstvo različitosti

- Primjer smo jedinstva različitih opcija, primjer kako bi lokalnim vijećnicima konstruktivnost, s ciljem razvoja njihove sredine, trebala biti važnija od političkih boja, kako zajedničkim snagama možemo osigurati kvalitetniji život svim našim građanima, od najmlađih do najstarijih, rekao je Zahtila, te nadodao kako su rijetki gradovi i općine u kojima se važne odluke donose najvećim dijelom jednoglasno. Tu je Raša primjer jedinstva različitih opcija i primjer kako bi lokalnim vijećnicima konstruktivnost, s ciljem razvoja njihove sredine, trebala biti važnija od političkih boja.

Načelnica Općine, Glorija Paliska Bolterstein, u godišnjem pregledu aktivnosti, napomenula je kako živimo u vremenu kada se do onih velikih ciljeva u lokalnoj samoupravi može samo sinergijom i zajedništvom. Izrazila je zadovoljstvo što je Vijeće donosilo realne proračune Općine koji prvenstveno čuvaju socijalnu sigurnost žitelja, a istodobno osiguravaju sredstva za rad na kontinuitetu projekata važnih za razvoj općine, te kako se redovno podmiruju sve obaveze te kako općina nije kreditno zadužena.

-Uredili smo i opremili prostor za otvaranje prve jasličke skupine u dječjem vrtiću u Raši, čime smo riješili jedan od krucijalnih društvenih problema u našoj Općini. Nedavno, prije tri tjedna, učinili smo i novi korak naprijed, opremili smo te otvorili još jednu vrtićku skupinu u Raši. To nas čini ponosnima zbog činjenice da smo osigurali uvjete za boravak sve naše djece vrtićke i jasličke dobi, čime roditeljima znatno olakšavamo odgoj njihovih mališana. Uz to, obnovljena je fasada zgrade vrtića, a prethodno i krov. Najznačajniji i svakako kapitalni projekt koji je obilježio ovaj mandat jest davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u Raškoj dolini 2015. godine, istaknula je Paliska Bolterstein.

Obznanila je i kako su započete aktivnosti ulaganja u održavanje zgrada i drugih objekata, pa je tako obnovljena zgrada na Mostu Raši, uređene su plaže, šetnice i parkirališta u Trgetu, Koromačnu, Ravnima i Sv. Marini.

Raška je načelnica kazala kako je učinjeno mnogo u pripremi dokumentacije za kandidaturu projekata na natječaje za bespovratna sredstva iz fondova, i to za obnovu sportskog kompleksa u Raši, izgradnju društvenog doma u Sv.Bartolu, te obnovu nerazvrstane ceste Brovinje - Skitača.

Obnova Bršice

- Općina Raša može se pohvaliti i da je Europska unija na njenom području odobrila sufinanciranje projekta obnove operativnog dijela obale u luci Bršica, koji može računati na bespovratna sredstva iz euro fonda u iznosu od 3,1 milijuna kuna. Posebno je važno da projekt  uključuje i zadržava postojeću trasu željezničke pruge- rekla je Paliska Bolterstein.

Za kraj je posebno istaknula kako zna da bi se moglo učiniti mnogo više da nismo ovoliko centralizirani.

-Konkretno, u Raši imamo povelik popis zapuštenih prostora u vlasništvu države koje želimo staviti u funkciju, no moram reći, kako to ide jako sporo i teško. Mogu vam reći da je prilično nevjerojatna situacija kada potencijalnim investitorima morate objašnjavati kako stoje stvari i što sve treba učiniti da bi se nekretnina stavila u funkciju. Tu je decentralizacija države, sigurno jedan od modela rješenja za poticanje gospodarstva i za brži izlazak iz krize. To je put kojim  trebamo krenuti, čim prije- zaključno je rekla raška načelnica.

Domaćinima su Dan Općine u prigodnom obraćanju čestitali i načelnik prijateljske Općine Velika iz Slavonije,Vlado Boban, zamjenica labinskog gradonačelnika Eni Modrušan, zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko te predstojnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji  Draženko Janjušević.

Priznanje Mariji Lalović, Loreni Kercher i Rinaldu Racovzu

Na sjednici su dodijeljena javna priznanja Općine Raša. Dobitnici su Marija Lalović, učenica 8. razreda Osnovne škole Ivana Batelića, za veliku marljivost i svestranost, isticanje u radu u izvan nastavnim i izvanškolskim aktivnostima, sudjelovanje i postignute uspjehe na brojnim natjecanjima, natječajima i susretima. Scuba center iz Svete Marina, povodom 20 godina postojanja, te uspješan rad u ronilačkoj turističkoj djelatnosti, te najbolju ronilačku bazu na Mediteranu i doprinos promidžbi Općine Raša, u ime centra nagradu je preuzela vlasnica i direktorica Lorena Kercher.

Priznanje Općine Raša za 2016. godinu, dodijeljena je i Rinaldu Racovzu, autoru knjige "Raša, remek – djelo graditeljstva Moderne", za iscrpan istraživački rad o vrijednosti graditeljstva, a posebno o primijenjenim graditeljskim tehnikama izgradnje Raše i doprinos promidžbi Općine Raša. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter