Decanter: Kozlovićev teran među 34 najbolja vina

Decanterov novogodišnji izbor je iznimno priznanje za Gianfranca Kozlovića (M. MIJOŠEK)
Decanterov novogodišnji izbor je iznimno priznanje za Gianfranca Kozlovića (M. MIJOŠEK)

Najugledniji svjetski vinski magazin Decanter, koji izlazi u 90 zemalja, uvrstio je teran iz berbe 2012. istarske vinarije Kozlović u svoj izbor "34 velika vina za početak 2014. godine". Kako je objavljeno u internetskom izdanju ovog magazina, Decanterov ocjenjivački tim je ovim prigodnim novogodišnjim izborom htio svjetskim ljubiteljima vina preporučiti nešto "posebno i uzbudljivo, a ne preskupo".

Svako od 34 izabrana vina predstavljeno je slikom cijele butelje, kratkim opisom, gastronomskom preporukom, podacima o proizvođaču te cijenom i popisom distributera kod kojih se to vino može nabaviti.

Za preporučeni Kozlovićev teran iz 2012. na Decanterovim je web-stranicama navedeno da je osvojio 17,25 bodova od 20 mogućih. Vinarija Kozlović predstavljena je kao "jedna od najpoznatijih u Istri", a iako je, navodi se u obrazloženju, "možda poznatija po svojoj malvaziji ili finije strukturiranim crvenim vinima, ovaj teran predstavlja profinjeni i istodobno pristupačan užitak".

Svojstva Kozlovićevog terana se, uz naznaku da ima 13 posto alkohola, opisuju "punom aromom sočne crvene trešnje s naznakom sladića", te kao "blagonaklono vino koje vabi na još, i vapi za tanjurom ukusnih narezaka". Uz popis od čak sedam britanskih distributera, navedena je i cijena butelje Kozlovićevog terana iz 2012. na britanskom tržištu od 13.49 funti (124,35 kuna).

Uvrštenje u Decanterov novogodišnji izbor je iznimno priznanje za Gianfranca Kozlovića i njegovu vinariju, ali je istodobno i vrlo značajno zbog situacije u kojoj se od travnja prošle godine našao istarski teran, koji se zbog slovenske zaštite terana s Krasa od berbe 2013. nadalje zasad ne smije distribuirati pod svojim tradicionalnim i povijesnim imenom. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter