Deboto objavio album "Maona"

Franko Pincan (M. SARDELIN)
Franko Pincan (M. SARDELIN)

Nakon puno godina kreiranja i sviranja, pulski bend Deboto objavio je nedavno debitantski album pod nazivom "Maona". Naslov prvijenca znači plovilo bez vlastitog pogona ili naziv za lijenu osobu u lokalnom žargonu.

Ovaj je bend osnovan 1998. godine, a prvu su postavu činili Alfredo Poropat Fredi, bubanj (ex Gori usssi Winetou, ex Nola, ex Gustafi, ex R.I.P.), Davor Milovan Bili, bas (ex Nola, ex Gustafi) i dobri duh benda i Pule, gitarist Arsen Pliško (ex Gori Usssi Winetou, ex Gustafi).

Ne čudi stoga da se na ovom originalnom i slušanja vrijednog albuma, u formi osjeća glazbeno naslijeđe Francija Blaškovića i Gustafa.

Prije dvije godine u ovaj sastav dolaze Srđan Kuzmanović Krle, bas gitara (ex Doolittels, ex Pandora i stalni član Big Banda Pula) te Vedran Vojnić, bubanj, profesor udaraljki u Glazbenoj Školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli.

Album sadrži 12 pjesama i sniman je tijekom prošle i ove godine u studiju G.I.S. u Kastavu (snimatelj - Matej Zec) te u Radnoj sobi Pionir u pulskom Rojcu (snimatelj - Edi Cukerić).

Editing su zajedno obavili Branko Crnogorčić i Edi Cukerić, a tehničku potporu i logistiku pružio je i Ivo Lorencin. Mix je obavljen u Ljubljani (Studio Metro - Iztok Černe) i u Novom Mestu kod Tomaža Marasa - Mota, koji je ujedno bio zadužen i za mastering albuma.

Da je riječ o sastavu i albumu koji zaslužuju pozornost publike koja ne robuje samo jednom glazbenom žanru, govori i činjenica da je ilustraciju za naslovnicu albuma izradio Nadan Rojnić-Biondo, dok dizajn potpisuje Mauricio Ferlin.

Materijal je objavila udruga "Tondak", kojoj je to ujedno i prvo fizičko izdanje nakon digitalnog izdanja prve rezidencije "Pionirski dom".

Uz producenta Edija Cukerića, na albumu su gostovali još i Edi Premate, klavijature (Grappa incident), Alen Rosanda-Ros, synths (The Chweger), Henry Marić - bas klarinet i udaraljke, Samanta Stell - flauta (Musicity, Musicitta) te ženski vokali Marica Košta, Andrea Sardoz i Kristina Milotić Pliš. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter