Debeljuh nudio dvije trecine Piranskog zaljeva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neprincipijelnost je jedina konstanta istarskih politicara, ali i ribara u rješavanju granicnog pitanja na moru u Savudrijskoj vali. Nedavno je bivši slovenski europarlamentarac Aurelio Juri tako podsjetio da su celnici Istarske županije s nacelnicima slovenskih primorskih opcina 1995. potpisali zajednicku izjavu u kojoj je predloženo da se Sloveniji omoguci izlaz na otvoreno more, a da se Hrvatskoj zauzvrat omoguci brza cestovna povezanost s Italijom i Austrijom.

Iako Damir Kajin, koji je tada bio predsjednik Županijske skupštine, kaže da su to bila neka druga vremena, cinjenica je da je takva ideja u hrvatskom dijelu Istre bila aktualna i 2001. Saborski zastupnik IDS-a Dino Debeljuh je, naime, u rujnu 2001. izjavio da bi "Piranski zaljev trebalo podijeliti tako da Slovenija dobije dvije trecine, a Hrvatska jednu trecinu njegove površine". Debeljuh je tada predložio da Slovenija dobije koridor na moru koji ce biti kilometar širok i 30 kilometara dug, a da zauzvrat Hrvatska dobije cetvorni kilometar slovenskog teritorija na kopnu, gdje bi bila izgradena autocesta od Dragonje do Škofija, što bi predstavljalo hrvatski koridor prema Italiji.

Debeljuh i Kajin su u meduvremenu promijenili svoje mišljenje te jedan i drugi u posljednje vrijeme brane hrvatski "teritorijalni integritet". Zanimljivo je da je Debeljuh svoju ideju o rješavanju spora izrekao pred umaškim ribarima, a da su se oni složili s njegovim prijedlogom. Medu ribarima su tada bili i oni koji se danas najglasnije protive arbitražnom sporazumu sa Slovenijom i koji su protekli vikend organizirali prosvjed u Savudrijskoj vali. Jedan od njih, Daniele Kolec, sadašnji predsjednik udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum, a tada dopredsjednik Ceha ribara Istre, nedavno je za naš list izjavio da je arbitražni sporazum izdaja i da su "ogromne šanse da Slovenija ovakvim arbitražnim sporazumom dobije naš teritorij". (B. ŽIŽOVIC)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM GLASU ISTRE


Podijeli: Facebook Twiter