Debeljuh jedina žena u utrci za gradonačelnicu

Flavio Gregorović i Lucija Debeljuh
Flavio Gregorović i Lucija Debeljuh

- Jedina sam kandidatkinja za gradonačelnicu u Istarskoj županiji pa sam jednu utakmicu u odnosu na moje muške kolege već dobila, rekla je na današnjem predstavljanju svog programa u Vodnjanu Lucija Debeljuh (SDP), koju za gradonačelnicu tog grada predlaže koalicija SDP-HSU uz podršku Nezavisne liste Ante Volarevića. Kandidati za njene zamjenike su Flavio Gregorović (SDP) i Rosanna Biasiol-Babić (HSU) iz talijanske nacionalne manjine.

- Naš prioritet je suradnja sa sugrađanima, slušanje problema i reagiranje na njih, a problema ima mnogo i u Vodnjanu, i Galižani i Peroju, navela je Debeljuh. Potrebno je smanjiti komunalnu naknadu i komunalni doprinos, koji je jedan od najvećih u Hrvatskoj, navodi.

Komunalni doprinos, dodaje, neće se pak smanjiti onima koji grade apartmane za prodaju. Jedna od glavnih primjedbi mladih Vodnjanštine, navela je, su nedovoljna ulaganja u sport, dok se u Vodnjansko kulturno ljeto pak ulaže previše sredstava pa ga treba reorganizirati.

Vodnjanštinu, ističe, treba u što kraćem roku gospodarski oporaviti i pretvoriti u poželjnu turističku destinaciju što će oporaviti uslužne djelatnosti, obrte, male poduzetnike, poljoprivrednike i oživiti sva mjesta.

Mnogi ih prozivaju, kazala je Debeljuh, jer su najavili da, ako dobiju izbore, ona i njeni zamjenici neće biti na platnoj listi Grada Vodnjana.

- Dolazim iz socijaldemokratske stranke i smatram da svatko tko radi treba dobiti plaću za svoj rad, no bila sam zastupnica u Saboru i imam saborsku mirovinu pa mogu od toga živjeti i pokloniti gradu gradonačelničku mjesečnu plaću. To nitko ne treba shvatiti kao zagovaranje rada bez plaće, nego kao uštedu Grada. Moji kolege rade i nema potrebe da budu zaposlenici Grada jer je u gradskoj upravi zaposleno previše ljudi pa će moji zamjenici volontirati, rekla je Debeljuh. Godišnju uštedu plaća bih pak namijenila socijalnom programu i mladima.    

Građane treba uključiti u donošenje bitnih odluka, istaknuo je Gregorović. Da bi se to ostvarilo, smatra, funkcioniranje grada treba približiti građanima, a alat za to su mjesni odbori.

- Pokazalo se to u Galižani i Peroju jer Galižana zahvaljujući mjesnim odborima, koji su ukinuti, ima imena ulica i kapelicu. Ako dobijemo priliku, pokrenut ćemo ponovno mjesne odbore i u donošenje odluka uključiti sugrađane. Takva je gradska uprava okrenuta građanima, transparentna i fleksibilna te troši jednako na sve građane, a ne samo na ciljne skupine, zaključio je. (Napisala i snimila P. LUKEŽ) 


Podijeli: Facebook Twiter