Debeljak oslobođen optužbi za zloporabu ovlasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kninski Općinski sud nepravomoćno je oslobodio Tomislava Debeljaka, vlasnika kninske tvornice DIV i splitskog Brodosplita, od optužbi za kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju kojim je državni proračun oštećen za oko 3,5 milijuna kuna.

Sudac Općinskog suda u Kninu Stipe Čipčić optužbe protiv Debeljaka jučer je odbacio uviđajući da je pravorijek u istom slučaju izrečen u prekršajnom postupku koji se oko toga vodio protiv ovog gospodarstvenika.

Debeljaku je, naime, lani suđeno na Prekršajnom sudu u Kninu zbog istog djela, a pravomoćnom odlukom suda proglašen je krivim i platio je dosuđenu novčanu kaznu.

Ipak, kako se doznaje s Općinskog suda u Kninu, Općinsko državno odvjetništvo koje je i podiglo optužnicu protiv Debeljaka najavilo je žalbu pa se može očekivati da će se slučaj nastaviti na Županijskom sudu.

Odvjetništvo Debeljaka tereti da je kao vlasnik i direktor Proizvodno-trgovačkog centra Krka Knin, od 31. siječnja 2007. do kraja 2009., svom računovodstvu naložio da se dio mjesečnih plaća djelatnika u dokumentaciji neistinito evidentira kao troškove terenskog rada.

Odvjetništvo smatra da je Debeljak na taj način namjeravao izbjeći plaćanje poreza i doprinosa čime je, tvrde, oštetio državni proračun za oko 3,5 milijuna kuna.

Debeljakovi odvjetnici na početku suđenja upozoravali su suca da je gospodarstveniku već suđeno za to djelo na kninskom Prekršajnom sudu te da mu se ne može suditi dvaput, no sudac je saslušao svjedoke pa tek onda odlučio odbaciti optužbe iz spomenutih razloga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter