Deanu Dudi nagrada "Zvane Crnja"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nagrada "Zvane Crnja" za najbolju knjigu eseja objavljenu zadnjih godinu dana dodjeljuje se vec cetvrti put, a ovogodišnji je dobitnik Dean Duda i njegova knjiga "Hrvatski književni bajkomat" u izdanju zagrebackog Disputa.

O nagradi je odlucivalo prosudbeno povjerenstvo u sastavu: mr. Boris Domagoj Biletic, dr. Vinko Brešic, Daniel Nacinovic (predsjednik), mr. Božidar Petrac i dr. Milorad Stojevic. Povjerenstvo je razmatralo 13 djela izmedu kojih su se, osim pobjednicke, najviše istaknule knjige "Kruh naš" Predraga Matvejevica i "Elita gora od rulje" Mirka Kovaca, kazao je Nacinovic na otvaranju 8. Pulskih dana eseja u petak u Klubu hrvatskih književnika.

Nagradu je Deanu Dudi urucio predsjednik Društva hrvatskih književnika Borben Vladovic, a sastoji se od plakete i 20 tisuca kuna. Duda je pri preuzimanju nagrade zahvalio uredniku knjige Viktoru Ivancicu i nakladniku Josipu Panduricu.

"Veliko je zadovoljstvo dobiti nagradu i to zbog dva kljucna razloga. Kao prvo zbog ozbiljnosti i nacina rada onih koji nagradu dodjeljuju, a to je Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, a kao drugo zbog samog imena koje nagrada nosi - dakle Zvane Crnja.

Knjiga je jedva ugledala svjetlo dana jer sam ja osobno bio umoran i mislio sam da neki tekstovi ne funkcioniraju kako treba, ali na nagovor dvojice kljucnih ljudi - Viktora Ivancica i Josipa Pandurica, knjiga je objavljena i došla je cak i do nagrade", izjavio nam je Duda.

Uz dodjelu nagrade, pocetak Pulskih dana eseja u organizaciji Istarskog ogranka DHK-a, oznacilo je obilježavanje 20. godišnjice postojanja tog ogranka koji je osnovan 2. srpnja 1990.

"Osim 20 godina postojanja, naš ogranak slavi i 15 godina izlaženja casopisa Nova Istra, a dosad smo objavili 42 sveska na kojima je suradivalo više od stotinjak strucnjaka. Vec od samog osnutka istaknuli smo da su nam najvažniji elementi zavicajnost i domovinstvo i sretni smo što smo dijelom jedne od najstarijih institucija ovog naroda buduci da DHK slavi 110 godina postojanja.

Istarski ogranak DHK-a broji 48 clanova, a u sklopu naše izdavacke djelatnosti objavili smo 55 naslova", kazao je Boris Domagoj Biletic, predsjednik Istarskog ogranka DHK-a. Tema ovogodišnjih dana eseja je Zvane Crnja.


Podijeli: Facebook Twiter