Dean Vitasović pobjednik trke na tovarima

Dean Vitasović pobjednik 48. trke na tovarima u Orbanićima
Dean Vitasović pobjednik 48. trke na tovarima u Orbanićima

Dean Vitasović iz Orbanići je jahajući tovara Bello pobijedio na 48. utrci na tovarima koja je startala u 17 sati na praznika rada u Orbanićima. I drugoplasirani je također bio Vitasović iz Orbanići, riječ je o Samiru koji je jahao na magarcu Đinu. Prva dva plasirana dobila su za nagradu makinu za škicati. S time da je Dean dobio za brajde, a Samir za voćke.

Ipak, mjesto na postolju, i treće mjesto u ukupnom poretku osigurao je jedan mještanin iz susjednog sela. Riječ je o Marku Lukinu iz Klarići koji je jahao na magarici Steli. On nije dobio makinu za škicat već gumu za zalijevanje vrta. Ukupno se utrkivalo sedam jahača i jednako toliko tovara, a oni koji se nisu popeli na postolje nagrađeni su šiljarom. Održano je još jedno natjecanje. U razbijanja pjadine, kada je pobijedio Stefano Dobran iz Dobrani.

Domaća fešta u Orbanićima poznata je i po bogatom kulturno-umjetničkom programu, a nije iznevjerila ni ove godine s brojnim improvizacijama i nastupima nenajavljenih gostiju. Nastupili su harmonikaši Ivan Licul, Leonardo Rojnić i Ive Škuflić Brico. Potom, brojni kantaduri: Luciano Kliman, Nevija Kožljan, Milio Orlić, Noel Šuran, Marija Rojnić te Mario Benčić. Bili su i pjesnici, Vesna Milan i Damir Pletikos Koroman te dva svirača usne harmonike: Drago Draguzet i Ive Žagrić. Uslijedio je nastup Dua Fantasy.

Mještani Orbanići su nam prepričali da im je bilo posebno drago što su na njihovu feštu došla i tri Kineza koji su sve fotografirali i snimali s velikim objektivima. Vele da iako se nisu razumjeli učili su jedni druge kako reći na svom jeziku dobar dan. Feštu je obilježila i jedna Njemica koja je izgubila torbicu, a kojoj je vraćena nakon akcije traženja što su organizirali mještani. Oni koji su svjedočili uručenju izgubljene torbice rekli su nam da je Njemica zaplakala od sreće.

Uz turiste iz Kine i Njemačke potekla je jedina fešta u Istri koja se nije mijenjala od njezinog prvog izdanja iz 1968. i koja se održava u onakvom obliku kako je održana prvi put u čast starosjedioca koji su je pokrenuli. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter