Dean Skira Trickom do Zlatne Delte


Rasvjetni instrument, svjetiljka, Trick svjetski priznatog pulskog dizajnera rasvjete Deana Skire osvojila je Zlatnu Deltu, najprestižniju španjolsku nagradu za industrijski dizajn. Svečana dodjela nagrada Udruženja za promociju umjetnosti i dizajna ADI-FAD Katalonije i Španjolske upriličena je u nedavno otvorenoj zgradi Design Huba, tijekom FADfesta u Barceloni.

Delta d'Or dodjeljuje se samo jednom od nominiranih proizvoda, dok broj srebrno nagrađenih proizvoda varira, ovisno o odluci žirija. Trick, svjetiljka proizvođača rasvjetne opreme iGuzzini, koju je dizajnirao naš poznati dizajner, osvojila je nagradu u izravnoj konkurenciji između 53 prijavljena projekta.

Veliki uspjeh svjetiljke, premijerno predstavljene na ovogodišnjem sajmu Light+Building, krije se u leći kojom je moguće vrlo precizno usmjeravati svjetlost i projicirati linearne snopove u prostoru uz gotovo beskrajne mogućnosti kreativnog izražavanja. Rasvjetni instrument novi je proizvod iz linije Graphic lighting kojim je moguće postići grafičke svjetlosne efekte.

Sedmeročlani međunarodni stručni ocjenjivački sud u sastavu Eugeni Quitllet, Jorge Díez, Chris Lefteri, Joaquim Ruiz Millet, Inga Sempé, Johannes Carlstrom i Grace Cardona, redom priznatih dizajnera, pojasnio je svoju odluku riječima: "U potrazi za tehnikom svjetiljke koja ne uzima u obzir samo objekt, već i njezinu trodimenzionalnost i sposobnost definiranja interijera, u Tricku smo pronašli atraktivnu formulu koja spaja proizvod, arhitekturu, prostor i svjetlo, upotpunjenu umjetnošću i poezijom."

Britanski Lux Review proglasio je ovaj inovativni instrument najatraktivnijim proizvodom sajma, dok je časopis Mondo Arc izdvojio Trick kao svjetiljku o kojoj se najviše priča.

FAD (El Fomento de las Artes y del Diseno) je privatna, neovisna i neprofitna organizacija za cilj promicanje dizajna i arhitekture u kulturnom i gospodarskom životu Katalonije i Španjolske.

Osnovan 1903. godine FAD svoje aktivnosti provodi kroz šest udruga koje zastupaju različite discipline od koji je jedna posvećena industrijskom dizajnu. Nagrada Delta dodjeljuje se proizvodima iz cijeloga svijeta, a koji su dostupni na španjolskom tržištu. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter