Dean Pauletić predsjednik Vijeća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dean Pauletić (IDS) izabran je za predsjednika Gradskog vijeća Poreča na konstituirajućoj sjednici. Njegovom zamjenicom, također s liste IDS-a, imenovana je Gordana Šušljik, dok je iz redova oporbe drugim potpredsjednikom Vijeća imenovan HSU-ovac Mario Ritoša. Oni su bili jedini kandidati za te funkcije, a izabrani su tajnim glasanjem. Običaj je da drugi potpredsjednik bude iz redova oporbe, koja se, međutim, odrekla mogućnosti predlaganja svog kandidata. Ritošu su, stoga, predložili vijećnici IDS-a koji u ovom novom sazivu imaju većinu, tj. devet od ukupno 17 vijećnika.

Sjednice kraće, tematske

Novi predsjednik Vijeća najavio je promjene u načinu vođenja sjednica.

- Velika mi je čast i još veća obaveza voditi Vijeće u iduće četiri godine. Rad prošlog saziva je bio dobar, ali pokušat ću da naš rad ubuduće bude još bolji i kvalitetniji. Sjednice će biti kraće nego prije, imat će manje točaka na dnevnom redu, ali bit će više rada, razgovora i komunikacije. Imat ćemo tematske sjednice o važnim temama za budućnost Poreča, poput turizma, sporta, starogradske jezgre i rive. Želja mi je da Vijeće bude prostor rasprava, kritika, debata i da to zaista bude u duhu demokracije i međusobnog uvažavanja, kazao je Pauletić. O suradnji s oporbom rekao je da će i u tome sigurno biti pomaka na bolje, da se nada dobroj komunikaciji i da će puno razgovarati jer, smatra novi predsjednik Vijeća, "suradnje među nama mora biti".

Prije toga svečano su prisegnuli novi vijećnici te gradonačelnik Loris Peršurić i njegovi zamjenici Sanja Oplanić, Elio Štifanić te Nadia Štifanić Dobrilović s liste talijanske manjine. U Vijeće su, umjesto Peršurića i Oplanić, koji su na listi IDS-a za lokalne izbore bili na prvom i drugom mjestu, ušli Dejvid Lakošeljac i Zoran Rabar. Uz njih te Pauletića i Šušljik, s liste IDS-a kao vijećnici su prisegnuli još i Adriano Jakus, Zoran Zulijani, Eugen Stanissa, Kristijan Žužić i Azeglio Picco. S liste HSU-a već je naveden Ritoša, koji je i u prošlom sazivu bio potpredsjednik Vijeća. Sa zajedničke liste SDP-a, HSS-a, HNS-a, HSLS-a i nezavisnih vijećnici su postali Dolores Ghersinich, Goran Gašparac i Slavko Fornažar. Prisegnuli su i nezavisni Maurizio Zennaro i Mirzet Hasanagić te Emanuel Rudan iz Živog zida. Jedini vijećnik koji nije prisustvovao ovoj sjednici jest Dražen Prgić iz HDZ-a.

Konstituirajuća sjednica počela je himnama "Lijepom našom" i "Krasnom zemljom", a zatim je vođenje preuzeo Ivan Alerić iz Ureda državne uprave. Utvrdio je kvorum, a slijedio je izbor Mandatne komisije za čijeg je predsjednika izabran Zulijani, a članovi su bili Stanissa i Hasanagić. Uslijedilo je njihovo izvješće o rezultatima lokalnih izbora i imenima odabranih vijećnika, nakon čega je Zulijani preuzeo vođenje sjednice do izbora novog predsjednika Vijeća. Zatim su vijećnici prisegnuli, da bi nakon toga bili predloženi predsjednik i dva potpredsjednika Vijeća. U tajnom glasanju Pauletić i Ritoša izglasani su uz 15 glasova za i jednim protiv, dok je Šušljik izabrana jednoglasno.

Šušljik izabrana jednoglasno

Kao posljednja točka sjednice, koja je dvaput prekidana pauzama od po 15 minuta (zbog izvješća Mandatne komisije i pripreme tajnog glasanja), bio je imenovanje članova Komisije za izbor i imenovanja. U nju su vijećnici izabrali Zorana Rabara kao predsjednika, a za članove Dejvida Lakošeljca, Kristijana Žužića, Dolores Ghersinich i Emanuela Rudana. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter