Dean Ban postao ravnatelj porečkog instituta

Dean Ban (J. PREKALJ)
Dean Ban (J. PREKALJ)

Znanstveni savjetnik dr. sc. Dean Ban iz Pule novi je ravnatelj porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam. Ban je posljednjih godinu dana bio vršitelj dužnosti ravnatelja, naslijedivši dr. sc. Đordana Peršurića, koji je na čelu ustanove bio 16 godina - po tri puta s mandatom na četiri godine i četiri kao vršitelj dužnosti.

Za ravnatelja je imenovan na mandatno razdoblje od četiri godine, a mandat mu počinje 29. srpnja. Na natječaj se javila još samo jedna kandidatkinja, dr. sc. Sanja Radeka, Banova kolegica s instituta. Nakon provedenog javnog natječaja imenovalo ga je Upravno vijeće na čelu s predsjednikom, bivšim županom Ivanom Jakovčićem, njegovim zamjenikom dr. sc. Sandijem Orlićem iz rovinjskog Centra za istraživanje mora "Ruđer Bošković" i članovima - dr. sc. Darijem Novoselovićem s Poljoprivrednog instituta u Osijeku (kao predstavnici osnivača - Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta) te dr. sc. Sanjom Radeka i dr. sc. Kristinom Brščić (predstavnici Znanstvenog i Zaposleničkog vijeća).

Upravno vijeće je odluku donijelo na osnovi protekle uspješne poslovne godine pod Banovim vodstvom te mu je nastavilo davati podršku da bi sa suradnicima postigao zadani cilj - institut kao centar znanstvenoistraživačke izvrsnosti u Istri i Hrvatskoj. Ban je kazao da ga je na kandidaturu motivirala želja za novinama i svojevrsnim "osvježenjem krvi" u institutu, a njegove su osnovne ideje i ciljevi za razvoj te institucije unapređenje znanstvene aktivnosti, razvoj infrastrukture i povezivanje s drugim sličnim institutima u zemlji i inozemstvu te u gospodarstvu.

- Bitno nam je da povećamo broj znanstvenih radova i dobijemo što veći broj projekata. Nastavit ćemo nabavljati opremu, a u dugoročnom su planu izgradnja nove zgrade iza postojeće, za koju već postoji idejno rješenje, i otvaranje Poljoprivrednog muzeja Istre, s podrumom, vinotekom i degustacijskom dvoranom.

Realno je očekivati da bismo to ostvarili za desetak godina, ali ako se ekonomsko stanje u državi popravi, i prije, rekao je Ban.

Najavio je i vraćanje već stasalih znanstvenika u institut i uključivanje novih kadrova s ciljem prijavljivanja projekata za europske fondove i suradnje s domaćim i inozemnim znanstvenoistraživačkim institucijama.

- Znanost se danas mora samofinancirati, a nama je cilj da se značajnije uključimo u strategiju razvoja Istre i Hrvatske, istaknuo je. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter