De Villeov uspon potiče kreativnu energiju mladih

Projekt "Mladi na usponu" počinje u subotu i traje sve do polovice rujna (D. ŠTIFANIĆ)
Projekt "Mladi na usponu" počinje u subotu i traje sve do polovice rujna (D. ŠTIFANIĆ)

Ovoga ljeta, po drugi put, De Villeov uspon u centru grada potiče kreativnu energiju mladih. S prvim danom ljeta, 21. lipnja, u 20 sati ponovno započinje projekt "Youth On Rise - Mladi na usponu", zamišljen kao ogledni primjer oživljavanja svih ostalih starogradskih uspona. Program će otvoriti mladi pulski umjetnici koji će uspon ukrasiti grafitima uz glazbenu pratnju DJ-a. 

Tim je povodom danas na terasi muzejsko-galerijskog prostora Sveta srca predstavljena ovogodišnja manifestacija "Mladi na usponu", a čiji je glavni cilj oživiti starogradske uspone. Kako je navela Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulske Turističke zajednice, lani se odlučilo krenuti s projektom oživljavanja uspona, a ove godine zaživjela je u potpunosti ideja da se revitalizira De Villeov uspon koji vodi prema zanimljivim izložbama u Svetim srcima.

Projekt se provodi u suradnji s Gradom i Arheološkim muzejom Istre čiji je ravnatelj Darko Komšo naglasio da mu je drago što je ostvarena ovakva suradnja koja ima za cilj, na kreativan način, raditi na jednoj od bolnih točki staroga grada, a to su upravo gradski usponi.

- De Villeov uspon trebao bi biti polazišna točka u tome i želja nam je da donji prsten grada, rivu i Ulicu Sergijevaca u godinama pred nama povežemo pomoću uspona s gornjim dijelom, odnosno Ulicom Castropola, te da napokon zaživi cijeli stari grad, rekao je Komšo te dodao da će ovaj pilot-projekt biti ogledni promjer za oživljavanje svih ostalih uspona.

Dina Dedić, voditeljica projekta "Mladi na usponu", kazala je da se o vraćanju života na uspone govori već godinama, a s konkretnim idejama i djelima krenulo se lani. Ovogodišnji je program, navela je, puno bogatiji i sadržajniji. Program je namijenjen turistima, ali i mladima kojima se želi pružiti neformalno mjesto druženja, mjesto gdje se mogu slobodno izraziti, pokazati svoje radove, ali i naučiti ponovo voljeti svoj grad.

- Početna ideja ovog projekta jest da ovaj uspon bude mjesto za promicanje urbane kulture i umjetničke proizvodnje mladih; autentičan izraz urbane Pule te mjesto koje je interesantno kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste. De Villeov uspon trebao bi postati ulica kakva dosad u Puli nije postojala, ulica drugačija od ostalih, rekla je Dedić.

Događanja na usponu započinju već u subote, a Dedić je kazala da će projekt trajati sve do 12. rujna. Tijekom cijelog ljeta, dva do tri puta tjedno ovdje će se tako organizirati izložbe raznih pulskih umjetnika, filmski programi, plesne večeri, modne revije pa čak i doručak na otvorenom. Inače, sva događanja počinjat će u 20, a trajati do 23 sata. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter