De Villeov uspon i Prolaz sv. Teodora spremni do sezone

U donjem dijelu Prolaza sv. Teodora počet će se izmještati instalacija
U donjem dijelu Prolaza sv. Teodora počet će se izmještati instalacija

Osim brojnih privatnika koji dolaskom toplijeg vremena i približavanjem sezone počinju intenzivno uređivati svoje poslovne prostore, centar grada pravo je gradilište i zahvaljujući investicijama Grada Pule. Radi se tako na usponu prema Kaštelu, De Villeovom usponu, ali i na poveznici od Kandlerove ulice prema rivi, u Prolazu sv. Teodora. Ta je gradilišta ovih dana obišao i prvi čovjek grada, gradonačelnik Boris Miletić, da bi se i osobno uvjerio kako napreduju, a jednom dovršeni, ovi prolazi dodatno će obogatiti starogradsku jezgru.

Uređenje uspona 1,2 milijuna

Kako kažu nadležni u Gradu, radovi na rekonstrukciji De Villeovog uspona teku planiranom dinamikom i većim je dijelom dovršena komunalna infrastruktura te se aktivno priprema podloga za samo opločenje Uspona. Unazad dva tjedna betonirana je podloga u donjem dijelu Uspona prema Ulici Sergijevaca, a protkle subote počelo je betoniranje gornjeg dijela prema Ulici Castropola u dužini od 50 metara i širini 1,2 metra. Također, jučer su počeli radovi popločenja u donjem dijelu usporedno s kojima će se završavati polaganje infrastrukture i ostali radovi u skladu s projektom u gornjem dijelu Uspona. Inače, radove uređenja De Villeovog uspona vrijedne oko 1,2 milijuna kuna izvodi TGT Adriatik.

- Zadovoljan sam dinamikom kojoj se odvijaju radovi na De Villeovom usponu na kojemu se već naziru konture novog oblikovanja. De Villeov uspon unazad nekoliko godina postao je mjesto održavanja brojnih kvalitetnih manifestacija u gradu, a njegova će obnova dodatno istaknuti ljepotu i atraktivnost te frekventne gradske zone, istaknuo je Miletić.

Podsjetimo, kompletna rekonstrukcija De Villeovog uspona, koji se nalazi unutar povijesne jezgre Pule upisane u Registar  kulturnih dobara Republike Hrvatske, započela je u studenom prošle godine. Radovi se odnose na zamjenu postojeće infrastrukture te izrada novog popločenja materijalom istovjetnim izvornom, odnosno kamenom vapnencem i pješčenjakom. Polaganje kamenog opločenja i stepenica provest će se prema izvornom oblikovnom uzorku. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter