De Meo: Mi smo bili kriminalci, a oni su dobrocinitelji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec nekoliko godina traje trakavica oko kampa Kažela. Proteklih su godina Arenaturist i Hrvatski fond za privatizaciju, suvlasnici tog medulinskog kampa, osporavali rad tadašnjeg najmoprimca - Tehno ekologije, tvrtke u vlasništvu talijanske grupacije Biasuzzi.

Nakon što je u veljaci ove godine pulski hotelijer preuzeo vodenje Kažele, rad tog kampa sada osporava bivši korisnik. Massimo de Meo, opunomoceni upravitelj Biasuzzi grupe, pita se kako je moguce da sada nikome nije sporno to što Arenaturist radi u Kaželi.

- Ispada da smo lani mi bili kriminalci, a sada su oni dobrocinitelji medulinske zajednice. Zbog tehnickih nedostataka restorani su lani bili zatvoreni, a sada rade te zbog toga nitko ne diže glas. Arenaturist ne placa korištenje kampova u Medulinu, državi ni Opcini. Uz to, Arenaturist protupravno iznajmljuje turistima naše mobilne kucice u Kaželi, a koliko doznajemo, tu uslugu im fakturira kamp Medulin, ogorceno nam je izjavio de Meo.

Igor Štokovic, glavni izvršni direktor Arenaturista, imao je spreman odgovor kada smo ga upitali za komentar.

- Otkako smo u veljaci preuzeli kamp, do danas smo uložili gotovo milijun eura da bismo otklonili tehnicke nedostatke u objektima u Kaželi, a nakon tih ulaganja dobili smo dozvole za rad, pojasnio je Štokovic. Zamoljen da navede koje su tehnicke nedostatke otklonili, odgovorio je da su ormarici elektricne energije bili ispod svakog standarda te da i mnoge druge stvari nisu bile u skladu s hrvatskim standardima.



- Što se tice našeg odnosa s Tehno ekologijom, mogu dodati da smo ih tužili za iznos od dva milijuna eura jer nam šest godina nisu platili najamninu zbog korištenja Kažele, a osim kampa, koristili su i iznajmljivali naša 92 apartmana, poslovne prostore... Da su Biasuzzi i njihova tvrtka Industrial projects vlasnici mobilnih kucica u Kaželi, nama nisu uspjeli dokazati i nisu nam dostavili nikakvu dokumentaciju o tome, iako smo od njih to tražili.

Mi smatramo da su sporne kucice u vlasništvu Tehno ekologije i njihov cemo status rješavati s buducim stecajnim upraviteljem. Dok to ne riješimo, mi ih ne koristimo, niti izdajemo racune kampa Medulin u kampu Kažela, rekao je glavni izvršni direktor Arenaturista.

Medutim, De Meu nije sporan samo rad Arenaturista, za Poreznu upravu veli da je kriva što je gurnula Tehno ekologiju u stecaj. Ona je lani donijela rješenje kojim od njih potražuje šest milijuna kuna neplacenog PDV-a, a buduci da je Tehno ekologiji blokiran racun, ocekuje da ce uskoro biti pokrenut stecaj.

- Iznos za koji nas tereti Porezna uprava nismo uspjeli amortizirati pa nam žele naplatiti PDV. Mi ocekujemo da cemo im namiriti taj dug kada sudskim putem naplatimo Arenaturistu pet-šest milijuna eura koliko smo uložili u njihove objekte u Kaželi, kaže De Meo.

Štokovic na to veli da su ulaganja u Kaželu izvršena bez njihovog pristanka, a vlasnici su objekta, i bez potrebnih dozvola zbog cega je država donijela rješenja za rušenje te da je tužbu Tehno ekologije po tom pitanju odbio Trgovacki sud u Pazinu. (P. GREGOROVIC)


Primjena sile u Kaželi?


- Arenaturist je unajmio zaštitare iz Zagreba koji su koristili fizicku agresiju prilikom nasilnog preuzimanja Kažele. U Hrvatskoj je kao na Divljem zapadu, a mi smo izbaceni bez sudske presude. Na sve to nije reagirala ni policija ni sud. Zbog nedjelovanja institucija razmišljamo o podizanju tužbe protiv hrvatske države jer smatramo da u Hrvatskoj nije jednak tretman za sve, tvrdi De Meo.

Štokovic je odbacio navode o primjeni sile te nam dostavio policijski zapisnik u kojem je navedeno da "nisu utvrdeni elementi prekršaja i kaznenog djela koji se goni po službenoj dužnosti".


Podijeli: Facebook Twiter