De Gravisi u svadi sa susjedima zbog 10-ak kvadrata zemljišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fažanska obitelj Chersin vec nekoliko desetljeca ima u vlasništvu poljoprivrednu parcelu u Kacani, na podrucju Grada Vodnjana. No, kako tvrde, problemi su poceli prije dvije godine, kad je dva susjedna zemljišta kupio ravnatelj pulske Lucke uprave Donald de Gravisi. On i njegova supruga postali su vlasnici jednog poljoprivrednog i jednog gradevinskog zemljišta, koja su povezana prolazom preko parcele Chersinovih. No, kako kaže Franko Chersin, iako De Gravisi može doci do svog zemljišta i okolnim putem, on uporno kao pristupni put, poveznicu za svoja dva zemljišta, koristi njihovu parcelu.

- Odvjetnik mi je stoga preporucio da zemljište ogradim žicom i oznacim da je privatno, što smo i ucinili, ali on je žicu vec više puta srušio i još uvijek prelazi preko naše parcele. Srušio nam je i suhozid od šezdesetak metara, a kamenje s njega je nestalo, tvrdi Franko Chersin. De Gravisi mu je, dodaje, cak donio i krivotvoreni izvod iz katastra na kojem
je ucrtan taj put preko Chersinove parcele, kojeg na prijašnjem izvodu iz 2008. godine nije bilo, što se jasno vidi na izvodima koje nam je pokazao. Takoder, De Gravisi je uzurpirao i javni prilazni put dužine tridesetak metara te ga asfaltirao, dodaje Chersin.

- Rekao nam je da su ga prevarili kod kupnje i da nema izbora. Oduzeo je oko 15 cetvornih metara parcele i ruši žicu, kaže nam da ce preko naše parcele prolaziti kad hoce jer mi ionako nismo nikad tamo. Nikad nije tvrdio da je taj dio zemljišta njegov, ali ga je samovoljno uzurpirao, kaže Chersin.



Medususjedski sukob, dodaje, kulminirao je prvog travanjskog vikenda, u nedjelju, kad je De Gravisi došao ispred caffe bara obitelji Chersin u Fažani, vikao i prijetio, zbog cega je morala intervenirati i policija.

- Samovoljno koristi kantun naše parcele i zajednicki prilazni put, srušio je suhozid i još nam prijeti ispred kafica. Rekao mi je da je on De Gravisi i da može raditi što hoce, kaže Frankova kci Eleonora, cija je majka Nerina formalna vlasnica zemljišta.

Obitelj Chersin se zbog spora sa zemljištem obratila prije godinu dana Gradu Vodnjanu, u kojem tvrde da za to nisu nadležni, a u gradevinskoj inspekciji u Pazinu su im rekli da je u njihovoj ingerenciji samo bespravna gradnja, ne i mede zemljišta. Stoga im, dodaju, preostaje samo privatna tužba, a putem suda ce zatražiti da se parcele omede. De Gravisi pak opovrgava sve navode Chersinovih.

- Nisam rušio suhozide, propali su od starosti jer ih godinama nitko ne održava, a na tu parcelu nitko od Chersinovih nije dolazio, kaže De Gravisi. Kad je kupio ta dva zemljišta, dodaje, bivši vlasnik mu je rekao da ima i prolaz preko parcele, koja je Chersinova, a radi se, kako kaže, o samo osam do devet kvadrata zemljišta. Takoder, dodaje De Gravisi, dao je obitelji Chersin oba izvoda iz katastra te im rekao da ce pokušati stupiti u kontakt s vlasnicima susjednog zemljišta i s njima dogovoriti prolaz do parcele.

- To njihovo zemljište nije obradeno više od 30 godina. Nudio sam im da cu otkupiti tih desetak kvadrata, no nisu pristali. Posadio sam masline - posjecene su mi drugi dan nakon toga. Vrijedali su me pred mojom maloljetnom djecom, telefonom su vrijedali i moje roditelje pa sam prijavio policiji njihova vrijedanja, prijetnje, kao i sjecu maslina i vocki. To nema smisla, ne želim da me psihicki maltretiraju, kaže De Gravisi. Upravo su masline koje su mu posjekli razlog za odlazak kod njih u Fažanu, jer više nije mogao podnijeti takvo ponašanje, kaže.

- Od prijašnjeg vlasnika kupio sam parcelu s mogucnošcu prilaza. Stari vlasnik mi je pokazao gdje je gradevinsko, a gdje poljoprivredno podrucje i ne vjerujem da me htio izigrati. Takoder, nikakvog javnog puta tamo nema, prijašnji vlasnik se odrekao dijela vlasništva da bi se mogla koristiti prilazna cesta, a taj dio ce otkupiti Grad Vodnjan. Sud ce morati odrediti gdje ce se moci prolaziti, kaže De Gravisi. (Piše Petra LUKEŽ)


Nalog za uklanjanje barke kao osveta?

Donald de Gravisi tvrdi da je sukob inscenirao Franko Chersin kad mu je Lucka uprava naložila da ukloni svoje plovilo s fažanskog komunalnog veza zato što ga nije placao. Chersin kaže da je dobio nalog da ukloni barku, no kategoricki odbacuje tvrdnje o neplacanju.
- Placam vez redovito od 1987. godine, otkad imam barku. Placao sam oduvijek, i kad nisam trebao, pa me zanima gdje je onda otišao taj novac jer je placanje postalo obavezno prije dvije godine. Imam sve uplatnice, pa i za ovu godinu, i necu maknuti barku jer imam potvrdu da sam platio. Sad mi se De Gravisi osvecuje, a barka mi nije ni usidrena unutar lucice, nego na otvorenom moru, kaže Chersin.


Policija intervenirala u sukobu u Fažani
Po informacijama koje smo dobili iz policije, intervenirali su u slucaju sukoba ispred caffe bara u  Fažani te razgovarali sa sudionicima dogadaja, a u tom je slucaju podnesena i jedna kaznena prijava, no nismo doznali protiv koga. Cijeli je slucaj proslijeden Opcinskom državnom odvjetništvu u Puli. Ako bude potrebno, odvjetništvo ce zatražiti dodatne izvide te ce policija poduzeti daljnje zakonske mjere.


Podijeli: Facebook Twiter