De Gravisi: Blagajna Arene već je bila prazna

Direktorica Arene Snježana De Gravisi, delegacija Grada te sindikalna povjerenica Ljiljana Bonas (M. MIJOŠEK)
Direktorica Arene Snježana De Gravisi, delegacija Grada te sindikalna povjerenica Ljiljana Bonas (M. MIJOŠEK)

Delegacija Grada Pule, predvođena gradonačelnikom Borisom Miletićem, došla je danas u 8 sati u prostorije Arene Modne kuće na Rivi kako bi se sastala s radnicima koji su šesti dan u štrajku zbog neisplate plaća od lipnja prošle godine. Radnici su tražili svoja pravo na plaću, u očaju objašnjavali da nemaju više od čega živjeti. Ukazali su na činjenicu da ne mogu ni do svoje interne štednje koju su držali na računu tvrtke zbog visokih kamata, te da je nestao novac čak i iz blagajne uzajamne pomoći. Novinari, koji su u jednom trenutku pozvani da se priključe prilično burnom sastanku, imali su prilike prvi put čuti i stranu direktorice Arene Snježane De Gravisi koja se već mjesecima skriva od medija.

- Nakon što sam 13 godina radila u Areni, a deset godina u komercijali, došla sam na mjesto direktorice sa zadatkom da pokušam izvući firmu iz problema i već tada je firma bilježila preko 18 milijuna kuna duga. Nisam zatekla ni novčić u firmi, novaca nije bilo ni u štednji koja je utrošena puno prije mog dolaska. I ja sam obična radnica, ni ja ne dobivam plaću kao ni vi, kazala je De Gravisi.

Radnici su uglas zavikali da se ne uspoređuje s njima te je pitali zašto nije odmah podigla kaznenu prijavu kada je uočila da je novac nestao. Tražili su od direktorice da najzad jasno kaže koji su to vodeći udjelničari u tvrtki koji odlučuju o njihovoj sudbini. De Gravisi je nabrojala da su to tvrtka Istra Jadran consulting, odnosno vlasnik Marijan Racan, zatim njegova supruga Sonja Racan, koja je ujedno i bivša direktorica tvrtke, te Miranda Peršić, umirovljena radnica i članica Nadzornog odbora.

- Što su oni učinili da pomognu firmi, nama su uzeli osam plaća, a što su oni dali, pitali su uglas radnici.

Na upit novinara je li svjesna da je neisplata plaća krivično djelo, De Gravisi je kazala da bi to bilo krivično djelo da se isplata mogla izvršiti, ali da se nije htjelo.

- Prvo što sam učinila bilo je obustaviti nezakoniti priljev sredstava na štednju, kako se ne bi oštetili radnici i ostali štediše. Štednja je nekada davno bila nadomjestak nedostatka tekućih likvidnih sredstava. Radnici su štedjeli i ta je sredstva firma obrtala za nabavku sirovine, ali ta bi pitanja trebalo postaviti prijašnjim upravama, kazala je De Gravisi, prebacivši time odgovornost na bivšu direktoricu Racan. Dodala je da je ona od samog početka obavijestila sve radnika da novca nema, a sve je informacije davala i na skupštini. Spas tvrtke direktorica vidi u prodaji nekretnine koja je, kaže, nerentabilan, derutni prostor od 5.000 kvadrata koji se nalazi u centru grada.

Sindikalna povjerenica Ljiljana Bonas je kazala da nije istina da su im od samog početka rekli da novca nema i da plaću neće dobivati. - Sada prvi puta čujem da je direktorica čim je stupila na funkciju vidjela da je na računu štednje nula kuna. Nama to nikad nitko nije rekao. Shvatila sam da nešto nije u redu kada sam u lipnju 2012. godine tražila da mi isplate 2.000 kuna i onda su me zavaravali pričom da je trenutno ne mogu, kazala je Bonas.

Na upit što Grad može učiniti, Miletić je kazao da je riječ o stopostotno privatnom poduzeću, ali da će Grad pomoći radnicima koliko može, ponajviše putem socijalnog programa.

- Radnici su iskazali potrebu da im se pomogne u iznalaženju stručnih ljudi koji bi pomogli u radu uprave budući da je ona spala na samo jednog člana. Lokalna je zajednica i dosada pomagala, osigurali smo i županijski kredit i županijsko jamstvo putem IDA-e, a nudili smo i obročnu isplatu dugovanja prema Gradu. Kao javni sektor učinili smo sve što je u našoj moći, kazao je Miletić. Dodao je da ovo poduzeće ima vrlo vrijednu imovinu a nakon izrade obalnog kolektora i gradskih planova uređenja pulske rive, zgrada je postala i vrednija.

- Ukoliko Uprava uspije prodati nekretninu i namiriti radnike te prebaciti proizvodnju na drugu lokaciju, i Grad će naručivati robu od Arene kako bi pomogao opstanku ove tvrtke koju krasi duga tradicija, kazao je Miletić te poručio radnicima "kuraja!". Ali to nije zadovoljilo radnike koji su mu poručili da im se prodaja zgrade obećava mjesecima, a da dotle oni nemaju od čega živjeti te su pozvali institucije da istraže gdje je nestao novac iz Arene. (M. JERIN; snimio M. MIJOŠEK)

Direktorica radnicima obećala isplatu 2.500 kuna
Nakon sastanka direktorica De Gravisi pozvala je radnike i rekla da će im za dan-dva isplatiti po dvije i pol tisuće kuna. Nije tražila nikakve uvjete za to, a radnici nastavljaju sa štrajkom do ispunjenja svih svojih zahtjeva.


Podijeli: Facebook Twiter