De giorno in giorno vecie usanse dei noni ne gira 'ntorno


Učenici i učiteljice nižih razreda Osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" i područnog odjela Šišan organizirali su danas predstavljanje svog istraživačkoga rada "De giorno in giorno vecie usanse dei noni ne gira 'ntorno" ("Iz dana u dan stari običaji naših djedova oko nas").

- Ovaj školski dnevnik provest će vas na uzbudljivo putovanje kroz cijelu jednu školsku godinu. Otkrit će vam mnoge jezične, enogastronomske i kulturološke zanimljivosti našega grada i područja naše županije. Rad je proveden u sklopu projekta Institucionalizacija zavičajne nastave u Istarskoj županiji – projekt za očuvanje zavičajnih vrijednosti i tradicijske kulture u osnovnim školama Istre, kazala je ravnateljica škole Susanna Cerlon.

Taj je projekt rezultirao svojevrsnim dnevnikom koji su realizirali učenici koji su prošle godine pohađali od prvog do četvrtog razreda ove škole te područne škole Šišan.

Cilj ovoga projekta bio je, kako je rekla i jedna od nastavnica koja je bila uključena u sve ovo, Rosanna Biasiol Babić, očuvanje i promidžba istrovenetskog, ali i istriotskog dijalekta, predstavljanje autohtonih namirnica i recepata, ali i očuvanje tradicije i dijela baštine. Djeca su tako predstavila što su njihovi nonići imali od školskog pribora, tu su i stihovi poznate nedavno preminule pjesnikinje Ester Sardoz Barlessi, poslovice, razne igre, običaji, saznajemo kako se mijesio kruh, a obuhvaćeni su i razni datumi, poslovice, sve to povezano s tradicijom i običajima.

U projektu su sudjelovale učiteljice Rosanna Biasiol Babić, Cinzia Leonardelli Laikauf, Ester Contossi, Laura Lonzar, Livia Franco Pavlović, Barbara Jurman, Barbara Markulinčić, Emanuela Delmonaco Sudulić, Livia Tesser te Loredana Franjul, koja je od ove godine umirovljena te je dočekana velikim aplauzom. Pomogle su i učiteljice informatike Paola Živolić te glazbenog Samanta Rocco Popović. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter