DDI: Žene s invaliditetom dvostruko su diskriminirane

Dr. Zorislav Bobuš, Marica Mirić i Davor Komar (M. ANGELINI)
Dr. Zorislav Bobuš, Marica Mirić i Davor Komar (M. ANGELINI)

Žene s invaliditetom dvostruko su diskriminirane - jer su žene i jer su osobe s invaliditetom - zaključak je to 10. jubilarnog okruglog stola pod nazivom "Žene s invaliditetom - nekad i sad" koji se održao u Gradskoj knjižnici i čitaonici u organizaciji Društva distrofičara Istre.

Predavanje je održao dr. Zorislav Bobuš, predsjednik SOIH-a, Zajednice saveza udruga osoba s invaliditetom Hrvatske. Govorio je o ženama s invaliditetom kroz povijest i kako se općenito odnos prema osobama s invaliditetom kroz povijest mijenjao.

Marica Mirić, predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske govorila je o Protokolu o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

U slučaju bilo kojeg nasilja prvi je korak pozvati policiju žrtvu odvajaju na sigurno. U slučajevima nasilja, ukoliko je riječ o djetetu uključuje se i Centar za socijalnu skrb, a protokolom je propisano i postupanje zdravstvenih djelatnika.

- Protokol je bitan jer točno propisuje što svaka od ovih strana mora napraviti, navela je Mirić, a protokolom se, što je vrlo bitno, predviđa i podrška žrtvi od strane educiranih psihologa i psihijatara. U Zagrebu postoji "Ženska soba" koja se bavi ovim problemom u kojoj djeluju posebno educirati psihijatri koji znaju kako postupati s traumama koje trajno obilježavaju svaku osobu.

Pozvala sve koji doživljavaju nasilje, ali i one koji su ga vidjeli ili sumnjanju na njega, da prijave i progovore o nasilju koje je u našem društvu sve češće. (B. PETROVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter