Daž daždi, miš prdi - treci put

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Re-cik-laža" Drage Orlica pravi je multimedijalni projekt koji je podijeljen u tri dijela ili na tri fete. Osim Draginih pjesama tu su i pet izvrsnih predgovora, fotografije, grafike Renata Percana te crteži Nadana Rojnica, ali i glazba Josipa Maršica Tinturica na koju pjeva autor kojeg više ne smijem spomenuti jer je 27. prosinca promijenio ime u Njanja Mirko fra Slavko, kazao je Branko Lucic, predstavljac nove knjige Drage Orlica u galeriji Cvajner.

Knjiga je treca u nizu u ciklusu "Daž daždi, miš prdi", u izdanju poreckog Errata Corrige, a misteriozni pjevac koji se sakriva iza nerazumljivog pseudonima je, naravno, Franci Blaškovic.

Knjiga je podijeljena u tri cjeline, od kojih je prva "Lijecena poezija", zbirka novih pjesama napisanih u hrvatskom književnom standardu. Drugu fetu sacinjava likovno-poetska mapa "Štrolige, prci i divice (Istarska pastorala)" s prekrasnim grafikama Renata Percana, dok su u trecem dijelu knjige naslovljenom "Re-cik-laža ili Daž daždi, miš prdi br. 3 ili Batana, batana, tu mare putana ili Orlicijada" sakupljene pjesme koje je uglazbio Tinturic i otpjevao Blaškovic.

- Orlic u predgovoru poziva predgovornike Alfija Kabilja, Tamaru Obrovac, Predraga Lucica, Simonea Mocenija i Sandija Blagonica da napišu predgovor i tako obogate knjigu. Buni se Orlic i žali na menopauzu, na Alzheimer i boji se da se kao umjetnik ispraznio te da je jedino što mu preostaje reciklaža.

Ja mu odgovaram da je to naša stvarnost, ali da reciklirati može samo onaj koji ima nešto za reciklirati. "Lijecena poezija" nije reciklaža i u toj se feti Orlic obraca podzemlju, opisuje krhkost naše egzistencije, naš ograniceni rok trajanja. Radi se o ispovijesti jedne bolesti koja ce nekoga možda i uplašiti, kazao je Lucic.

Prisutnima se obratila i domacica Gorka Ostojic Cvajner koja ih je podsjetila na Orlicevo koketiranje s likovnošcu i navela da je sada davne 1971. godine bio selektor poreckog Annalea, ali i direktor Montrakera. Orlic nije puno govorio o svojoj knjizi, osim što je pohvalio kvalitetu njenog sadržaja te je na savjet Lucica citao pjesme koje je ovaj narucio.

Nepotrebno je dodati da je brojna okupljena publika na Orliceve stihove reagirala srcanim aplauzom i time mu zaželjela sve najbolje u nadolazecoj godini.


Podijeli: Facebook Twiter