Davor Sloković na čelu Vijeća, zamjenici Mate Jurić i Ivica Franković

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na konstituirajućoj sjednici pazinskog Gradskog vijeća Davor Sloković iz IDS-a izabran je za predsjednika, a Mate Jurić s liste IDS-HSU-HNS te Ivica Franković iz HDZ-a za njegove zamjenike. Tri su vijećnika svoj mandat stavila u mirovanje pa su ih zamijenili drugi kandidati s njihovih lista: s liste IDS-HSU-HNS umjesto Renata Krulčića koji je izabran i za gradonačelnika u Vijeće ulazi Miranda Karanović, umjesto Patricije Jedrejčić vijećnik će biti Danijel Lušić, dok s liste HDZ-a Ivana Bubića zamjenjuje Željko Legović.

Nejasnoće i česti prekidi

Davor Sloković zahvalio se kolegama vijećnicima na povjerenju koje će, kako je rekao, pokušati opravdati te pozvao vijećnike na suradnju u duhu transparentnosti i korektnosti. Međutim, ni prva sjednica nije protekla baš glatko. Uslijed čestih prekida radi konzultacija i tehničkih priprema glasanja ili izvještaja komisija, otegla se na skoro dva i pol sata. Sjednicu je u ime Ureda državne uprave otvorio Ivan Alerić, a do prvog prekida došlo je već nakon nekoliko minuta kada je predsjedavajući zaprimio dva prijedloga sastava Mandatno-verifikacijske komisije i odmah pozvao predlagatelje na konzultacije. Ispostavilo se da je drugi prijedlog, onaj koji je podnijela oporba, sadržavao samo dva umjesto potrebna tri imena za ovu komisiju, što je situacija za koju ne postoji naputak kako ju riješiti pa su nakon konzultacija oba prijedloga povučena i umjesto njih podnijet treći, zajednički.

Do sljedeće čudne situacije dolazi već pri glasanju za istu tu komisiju, jer nije bilo baš sasvim jasno tko smije glasati: samo izabrani kandidati ili i njihove zamjene koje, međutim, još nisu verificirane jer komisija koja treba pripremiti proceduru verifikacije još nije izabrana. Situacija je solomonski riješena konstatacijom da je komisija izabrana većinom glasova, bez utvrđivanja njihova broja.

Dva prijedloga za predsjednika

Pri izboru Komisije za izbor i imenovanje sve je prošlo glatko, no za predsjednika Gradskog vijeća opet su podnijete dvije kandidature: Davora Slokovića predložilo je osam vijećnika IDS-ove liste, dok je sedam oporbenih vijećnika zajedno predložilo Valtera Milohanića. Tajnim glasanjem Sloković je dobio devet glasova a Milohanić šest, što znači da je jedan od njegovih predlagača glasao za drugog kandidata. Za dva potpredsjednika podnijeta su samo dva prijedloga pa se njih biralo javnim glasanjem i taj je čin prošao glatko, jedino je nakon proglašenja izbora Dan Velenderić iz SDP-a rekao da mu je žao što bar za jednog potpredsjednika nije izabrana žena. Do manjeg gafa došlo je i pri polaganju svečane prisege kada je predsjedavajući Sloković propustio prozvati Suzanu Jašić iz SDP-a pa ju je prozvao na kraju nakon upozorenja iz vijećničkih klupa. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter