Davor Mandić gost Bojana Žižovića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novinar i pisac Davor Mandić gost je prvog ovogodišnjeg izdanja iz ciklusa "Permesso di soggiorno" sutra u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca. S ovim Puljaninom s riječkom adresom razgovarat će pulski novinar i pisac Bojan Žižović, koji uređuje i vodi ovaj program.

Prošlog je mjeseca na pulskom Sajmu knjiga Mandić predstavio svoj prvi roman "Đavolja simfonija", u izdanju Hena coma. Roman je to o odrastanju u Puli '90-ih, kada je rat u tom dijelu Hrvatske bio snažno prisutna mizanscena. Roman je evoluirao iz priče "Dezerter" iz njegove prethodne zbirke "Valjalo bi me zamisliti sretnim", objavljene 2014. godine u izdanju Naklade Ljevak.

Roman prati sazrijevanje Damira Žagarića, junaka "Đavolje simfonije", čiji je brat Sebastijan uzeo pušku da bi umirio savjest braneći domovinu. Bez svog uzora i jedinog životnog oslonca, Damir ostaje na brisanom prostoru sazrijevanja, prepušten sam sebi u formativnim godinama koje bi bile teške i bez nevolja koje su njega zatekle: brige za brata koji se mjesecima ne javlja s ratišta, neslaganja s ocem izgubljenim u teretu krivnje i misterija davne majčine smrti koji se neočekivano raspetljava. "To je i knjiga o odrastanju, višeslojna je i slojevito nijansirana", kazala je na pulskoj promociji književnica i urednica Marina Vujčić.

Davor Mandić rođen je 1976. godine u Puli, gdje završava osnovnu i srednju školu, a nakon mature počinje pisati za Glas Istre i to uglavnom o muzici. Godine 2006. diplomira  na studiju za Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Tijekom studija aktivno sudjeluje u riječkom književnom životu, piše pjesme, kratke priče i književne kritike, uređuje rubriku poezije u časopisu Re. Uredio je i knjigu poezije Melite Sanković "Nešto prijateljsko", objavljenu u izdanju Udruge parNas.

Nakon studija počinje raditi kao novinar u kulturi riječkog dnevnika Novi list, gdje i danas radi kao urednik kulture i Mediterana. U razdoblju od 2008. do 2012. radi u dopisništvu Novog lista u Zagrebu. Godine 2009. objavljuje knjigu poezije "Mostovi", u izdanju Hrvatskog društva pisaca. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter