Davis Cup Umag: Hrvatska - Velika Britanija 1:2

Ivan Dodig i Mato Pavić (M. MIJOŠEK)
Ivan Dodig i Mato Pavić (M. MIJOŠEK)

Nakon drugog dana kvalifikacijskog susreta za Svjetsku skupinu Davis Cupa Velika Britanija vodi protiv Hrvatske s 2:1 jer su u igri parova Colin Fleming i Andy Murray sa 6:3, 6:2, 6:7 (6), 6:1 pobijedili Ivana Dodiga i Matu Pavića nakon dva sata i 41 minute igre, pa Britance sada samo bod dijeli od ulaska u Svjetsku skupinu.

Britancima je za osvajanje prvoga seta bio dovoljan jedan "break" koji su ostvarili odmah na početku kada je svoj početni udarac izgubio Mate Pavić.

U drugom setu popustio je servis Ivana Dodiga kojega su Britanci čak dva puta "breaknuli", prvi put kod rezultata 1:1, a drugi kod vodstva 4:2.

Treći je set donio veliku borbu u kojoj je svaki igrač po jednom gubio servis, pa je pobjednik odlučen u "tie-breaku" u kojemu su naši igrači bili spretniji, te nakon spašene meč-lopte kod zaostatka 5:6, s tri poena zaredom izborili četvrti set.

Nažalost, u četvrtom setu Pavić je dva puta gubio servis, te su Britanci tu dionicu riješili u svoju korist sa 6:1.

Hrvatskoj će tako za produžetak boravka u Svjetskoj skupini trebati dvije pobjede u dva nedjeljna pojedinačna dvoboja. Prvo će na teren Ivan Dodig koji od 11 sati igra protiv Andyja Murraya, a potom bi na teren trebali Borna Ćorić i Daniel Evans.

Češka u finalu

Polufinale: Srbija - Kanada 1:1 (Bozoljac/Zimonjić - Nestor/Pospisil 7:6/6, 4:6, 6:3, x:x), Češka - Argentina 3:0 (Štepanek/Berdych - Berlocq/Zeballos 6:3, 6:4, 6:2).

Doigravanje za svjetsku skupinu: Španjolska - Ukrajina 2:0, Nizozemska - Austrija 3:0, Švicarska - Ekvador 3:0, Njemačka - Brazil 2:1, Poljska - Australija 1:2, Belgija - Izrael 1:2, Japan - Kolumbija 1:2.

Vojvotkinja od Gloucestera

Britanska princeza Birgitte, vojvotkinja od Gloucestera, koja boravi u Istri kao posebna gošća umaškog Davis Cup susreta, posjetila je Grožnjan i vinariju Kabola u Momjanu. U pratnji predsjednika HTS-a Franje Lukovića, njegovoj britanskog kolege Petera Brethertona i britanskog veleposlanika u Hrvatskoj Davida Slinna, vojvotkinja je obišla Grožnjan, gdje su je dočekali načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz, istarski župan Valter Flego i direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević. Princezi Birgitte prikazana je i glazbeno-kazališna igra Mitska bića Istre, dio projekta Istria Inspirit.

U Momjanu vojvotkinju su pozdravili ministar turizma Darko Lorencin, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese. Vojvotkinja, koja voli tenis, kušala je istarska vina, maslinovo ulje i tartufe, a poseban je dojam na nju ostavio muškat momjanski.

Ani i Borni umaške nagrade

Ana Konjuh i Borna Ćorić primili su zaslužene nagrade za osvajanje juniorskog US Opena, Umag Tennis Academy nagradio ih je s dvotjednim boravkom i korištenjem usluga Akademije, na kojima se Ana već nekoliko dana priprema za nastup u mladoj reprezentaciji idućeg tjedna. Ani je nagradu uručio Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, a Borni ministar turizma Darko Lorencin. Svečanosti su bili nazočni gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, predsjednik HTS-a Franjo Luković i prvi čovjek Akademije Alen Greblo.

- Ovako mladi ljudi su budućnost, a već su ušli u povijest - rekao je Željko Jovanović, zaželivši im puno uspjeha. (Hina, Z, HORVAT; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter