Davis Cup: Poljska - Hrvatska 0:2

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon prvog dana susreta 2. kola Skupine I Euroafričke zone Hrvatska u Varšavi vodi protiv Poljske sa 2:0. Nakon što je Marin Čilić rutinski sa 6:1, 6:4, 6:4 svladao Michala Przysieznyja, drugi bod Hrvatskoj osigurao je 17-godišnji Borna ćorić koji je sa 2:6, 6:2, 7:5, 5:7, 6:4 svladao 21. igrača svijeta Jerzyja Janowicza.

Hrvatskoj za osiguranje kvalifikacijskog dvoboja za povratak u Svjetsku skupinu nedostaje još samo jedan bod iz preostala tri susreta.

Ćorić je lijepo otvorio dvoboj oduzevši servis Janowiczu za vodstvo 2:1 iskoristivši nervozu prvog poljskog igrača koji je napravio dvije dvostruke servis pogreške. No, uslijedila je velika serija poljskog igrača koji je nanizao pet gemova zaredom i za tek nešto više od 20 minuta dobio prvi set sa 6:2.

To ipak nije obeshrabrilo novu nadu hrvatskog tenisa, Ćorić je u prvoj igri drugog seta ponovno oduzeo servis Janowiczu, a u ostatku te dionice igre bio je mnogo koncentriraniji na svom početnom udarcu, te je držao taj "break" viška. Kod vodstva 4:2 još je jednom oduzeo servis Janowiczu i uzvratio mu istom mjerom za gubitak prvog seta.

Ćorić je u trećem setu čak tri puta oduzimao servis Janowiczu, no dva je puta Poljak uspijevao odmah vraćati izgubljeno, ali ne i treći put. Ćorić je jako dobro koristio nervozu svog suparnika, stizao do prednosti od 2:1 i 3:2 koju, nažalost, nije uspijevao zadržati, no nakon što je sjajnim reternom ostvario "break" za 6:5 uspio je odservirati za vodstvo od 2:1 u setovima.

Na početku četvrtog seta Ćorić je još jednom oduzeo servis Janowiczu i činilo se kako je najbolji poljski igrač potpuno izgubio vjeru u svoje mogućnosti. Ćorić je imao dvije lopte za potvrdu "breaka", no u tim trenucima nije uspio zadati možda i konačni udarac Janowiczu. Potom su oba igrača držala svoj servis do 6:5 za Janowicza, a tada je Ćorić ipak pokleknuo. Izvukao je 15:40, ali nije i treću set-loptu Poljaka.

I u petom setu Ćorić je prvi stigao do prilike za "break", kod rezultata 2:2 stigao je do 15:40 na servis Janowicza, te je mogao "passingom" stići do gema, ali je pogodio suparnika u reket. Drugu priliku u tom gemu Ćorić nije dobio jer je Janowicz pogodio prvi servis. No, kod rezultata 3:3 Ćorić je stigao do 0:40. Janowicz je s dva odlična servisa spasio prve dvije "break-lopte", ali nakon što je na treću morao igrati drugi servis, poslao je lagani bekhend u mrežu i donirao Ćoriću gem. U preostala dva svoja servis-gema Ćorić je bio siguran i stigao do velike pobjede.

Pobjednik susreta Poljska - Hrvatska u rujnu će igrati kvalifikacijski susret za ulazak u Svjetsku skupinu protiv jedne od reprezentacija koje su izgubile u 1. kolu Svjetske skupine ove godine.


Podijeli: Facebook Twiter