Davis Cup: Optimizam hrvatske teniske vrste

(foto Hrvatski teniski savez)
(foto Hrvatski teniski savez)

Svježa su još sjećanja na održano 24. izdanje Vegeta Croatia opena, a za poklonike tenisa na ATP stadionu Stella Maris priprema se novi događaj. Kvalifikacijski susret izabrana vrsta Hrvatske igrat će idućeg vikenda, od 13. do 15. rujna, protiv Velike Britanije za ostanak u svjetskoj skupini Davis Cupa.

Suparnici su stigli u Umag i pripremaju se za ogled koji je u fokusu obiju strana. Ulog je veliki, jer se nitko tek tako ne odriče mogućnosti da iduće godine igra u elitnom društvu. Poslije četiri gostovanja u nizu, izabranici Željka Krajana dočekali su da igraju kao domaćini, pred svojim navijačima, no u ne baš sretnim okolnostima zbog izostanaka ponajboljih igrača. No, u hrvatskim redovima ne manjka optimizma.    

– Težeg suparnika gotovo da i nismo mogli dobiti, no što je tu je, moguće je i dobro da smo dobili baš njih. Suvišno je isticati da smo oslabljeni, dok će Velika Britanija igrati u najjačem sastavu. Mi smo puni optimizma i hrabro ulazimo u taj meč, a zadnje što nam je u glavama je - da se nećemo olako predati. Ako ne uspijemo ostvariti pobjedu, suparnici će se dobrano morati namučiti da bi nas nadvisili. Previše motiva imamo da odigramo najbolje, čak iznad vlastitih mogućnosti.

Vjerujem da ćemo i u pomlađenom sastavu pokazati svu raskoš talenta naših momaka čije vrijeme tek dolazi. Ulogu ekipnog stjegonoše u Čilićevu odsustvu imat će Dodig koji će zasigurno pronaći načina kako dodatno nadahnuti mladiće za što djelotvornije predstavljanje pred hrvatskom nacijom, teniskom i sportskom publikom koju očekujemo u Umagu. Treba li uopće spominjati koliko će nam značiti potpora s tribina da bismo, zašto ne, pobijedili uglednog rivala i ostali u odabranom društvu, istaknuo je hrvatski izbornik Željko Krajan.

Na medijskom predstavljanju "kockaste" vrste danas su u umaškom Stella Marisu dobro raspoloženi bili izbornik Krajan i igrački trolist Ivan Dodig, Antonio Veić i Mate Pavić. Nedostajao je najmlađi, 16-godišnji Borna Ćorić, koji je pobjednik juniorskog US Opena. Ćorić će se danas priključiti reprezentativnoj družini.       

– Ne tražimo alibi za moguće nepovoljni rezultat koji nije isključen, ali zašto ne priznati da je britanska momčad koju predvodi Andy Murray trenutačno jedna od najboljih reprezentacija, a i on sam je u vrhu svjetskoj tenisa. Sve samo ne laka zadaća čeka nas u tom sučeljavanju, čega smo svjesni. Da i oni nas uvažavaju, pokazuje činjenica da su u sastavu njihovi najbolji igrači. Bilo bi nam puno lakše da je Marin u sastavu, ali sigurno je da ćemo s punim žarom odigrati i za njega.

Domaći teren i naša publika mogu biti dodatni element da ostvarimo uspjeh koji svi toliko žarko želimo. Volio bih da se to dogodi i zbog ovih momaka koji su na tragu značajnijih dosega u svojim karijerama. Iskreno se nadam da će nam umaška zemlja biti sretna u ovom znakovitom meču, kazao je Ivan Dodig.        

Hoće li se momčad Velike Britanije nakon pet godina vratiti u svjetsku skupinu Davis Cupa ili će hrvatskoj vrsti poći za rukom u premijernom domaćem nastupu uzvratiti Otočanima za poraz zbog kojeg su 2007. godine ispali iz elitnog društva, znat će se u nedjeljno predvečerje. (M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter