Davies: Film je u Britaniji sveden na buržujsku zabavu

Terence Davies u Motovunu (Jelena PREKALJ)
Terence Davies u Motovunu (Jelena PREKALJ)

Britanski redatelj Terence Davies ovogodišnji je dobitnik nagrade "Maverick" na Motovunskom filmskom festivalu. Daviesova autorska poetika karakteristična je po tome što njegovi filmovi nemaju čvrstu strukturu, nemaju zaplet, nemaju kronologiju i jedva da imaju dijaloge, a ipak savršeno funkcioniraju. Zaobišavši sva pravila, više od 30 godina Terence Davies bori se kako bi skromnim budžetima snimio namjerno nekonvencionalne filmove o svemu i ničemu - o neuzvraćenoj ljubavi i potisnutoj žudnji, obiteljskim zlostavljačima i gubitku, razočaranju i boli, nježnosti i teroru, filtrirajući sve kroz osobnu i/ili kolektivnu memoriju.

- Jeste li prvi put u Hrvatskoj i Motovunu? Kakvi su dojmovi?
- Prvi put sam u Hrvatskoj. Vaša zemlja jako je različita od Engleske. Kod vas je način života nekako opušteniji. Motovun je predivan, jedino što mi je malo prevruće. Hrana i vino su divni, a ljudi ljubazni. Oduševljen sam što su me pozvali. Dosta sam na putu, pa je jedino što želim raditi - ništa ne raditi! Zbog toga se osjećam pomalo krivim, ali uživam...

- Kakva je situacija u britanskoj filmskoj industriji?
- Britanska filmska industrija zapravo ne postoji. Danas su britanski filmovi produžetak televizije ili pokušavaju imitirati Ameriku, a to radimo loše. U našim filmovima uvijek gledamo ista lica i sve je monotono. Priče su tanke, no na njima se zarađuju milijuni. U Velikoj Britaniji film je sveden na buržujsku zabavu koja ne navodi na razmišljanje. Film bi morao biti više od toga. No, najgore je to što nam je zemlja i politički i kulturno sve više pod utjecajem Amerike. Sve više smo amerikanizirani, što se naročito odražava na jezik. Britanci više ne govore britanski, nego američki engleski, što me jako ljuti.

- A što je s nezavisnim filmom?
- Nezavisna kinematografija u Britaniji nije jaka. Nju je teško postaviti na noge, jer je film skupa umjetnost. Ukoliko u film uložiš određeni novac, onda se očekuje i povrat novca. S nezavisnim filmom to nije lako postići.

- Je li se recesija odrazila i na područje kulture u Velikoj Britaniji?
- Recesija nije ono najgore što se dogodilo. Još je gore to što se Britanci i dalje osjećaju moćnima, a više nisu. To je patetično. Nismo više svjetska sila, a naši političari i dalje misle da možemo spasiti svijet. Neka Amerikanci igraju ulogu mirotvoraca, a ne da druge uvlače u ratne sukobe. Mislim da se ne bi trebali miješati u probleme drugih zemalja. Ne bi im smjeli govoriti što da čine, ali sve imperijalističke i dominantne zemlje to stalno rade. U Velikoj Britaniji postoji strah od Indije i Kine. To su "zvijezde u usponu" i dominirat će sljedećih dvadesetak godina. (Kim CUCULIĆ)

INTEGRALNI RAZGOVOR U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter