Davide Skerlj otvorio Rovinj Art Program

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I ove godine starogradska crkvica svetog Tome domacin je Rovinj Art Programa, koji se od 1994. godine u ljetnim mjesecima kontinuirano odvija pod okriljem Zavicajnog muzeja grada Rovinja.

Kako doznajemo od višeg kustosa Darija Sošica, i ove ce godine program biti bogat i raznovrstan, a sastojat ce se od cetiri atraktivne izložbe. Priliku da R. A. P. otvori dobio je talijanski umjetnik Davide Skerlj, koji se predstavio konceptualnim instalacijama - gipsanom maskom vlastitog lica koja na žicanim nitima leluja iznad razbijenih ljusaka jaja te praznom plasticnom bocom prikvacenom za objekt štipaljkom.

Svojim instalacijama, specijalno radenim za ovaj prostor, umjetnik je namjerno koristio minimalni dio sakralnog objekta, ne želeci pritom vlastitom prisutnošcu narušiti njegov integritet, postojanost i naposljetku svrsishodnost. Izložbom je istovremeno ispricao pricu o prisutnosti i odsutnosti, odnosno otisku kao ideji o odsutnosti neceg što je postojalo, a više ga nema.



- Bilo koju materiju koristili, bilo koji cilj imali, zajedno s ocuvanjem oblika tijela cuvamo i ideju njegove odsutnosti, ukrucenost leša, postojani trag onoga što je trenutak prije bio otkucaj, toplina i kretalo se k svjetlosti. Dakle, cuvamo razlike i odnose - vanjskost/unutrašnjost, prisustvo/odsustvo, život/smrt.

Davide Skerlj koristi otiske anatomskih dijelova i istice ih, kroz presjek koji izvodi oko umjetnika. Praksa otiska u gipsu je laboratorijski postupak, postupak za dvoranu akademije, drugi je postupak rastavljenog i seciranog tijela i dalje je laboratorij, soba za autopsiju. Reljef je lijep, plastican, ne cuva samo sjecanje o tijelu, vec i o okrnjenom klasicnom kipu, napisali su u predgovoru kataloga Debora Vogrig i Leo Kapacin Gementi.

Govoreci o prostornoj instalaciji, Kapacin Gementi istaknuo je i da obješena maska nije više lice, ali je još uvijek lice jednog trenutka i onog pojedinacnog izraza koji zadržava.

- Lice/maska poprima oblik u zraku, otvoreni i beskrajni reljef u praznini svijeta. Gledamo je iznutra i ona više nije prikaz. Postaje istraživanje, krajolik…, rekao je na otvorenju izložbe tršcanskog umjetnika Leo Kapacin Gementi.

Izložba se može pogledati do 7. srpnja.


Podijeli: Facebook Twiter