David Pinezić iz Rovinja dio ekipe viceprvaka svijeta u udičarenju iz broda

David Pinezić
David Pinezić

Da su kojim slučajem tenisači ili nogometaši, hrvatski udičari Siniša Budisavljević, Ivan Galzina, Marko Sikrić, David Bajko (sve redom Zadrani) te Istrijani David Pinezić (Rovinj) i Sašo Rašović (Umag) danas bi zahvaljujući tituli postignutoj na 52. Svjetskom  prvenstvu i kategoriji štap iz broda bili ne samo slavni, već i bogati ljudi. Naime, ta je šestorka zaljubljenika u more osvojila naslov vice prvaka svijeta.

Samo za jedan bod

Samo za jedan bod izgubili su prvo mjesto od Talijana, inače jedinih profesionalaca koji su se natjecali u Tivtu (od 24. rujna do 1. listopada) na Svjetskom prvenstvu štap s broda i u konkurenciji 72 natjecatelja iz dvanaest država. Ujedno, naš sugovornik Rovinjac, David Pinezić na istom je prvenstvu pojedinačno osvojio šesto mjesto čime je osigurao i najbolji plasman Hrvata.

Pinezić je najtrofejniji ribolovac i sudionik čak dvanaest svjetskih i pet državnih prvenstava i trenutno najbolje plasiran senior na svjetskoj rang ljestvici. Ljubav prema pecanju, kojeg je kao dječarac sa šest, sedam godina otkrio na mulu dok su njegovi vršnjaci ganjali loptu, ne može se mjeriti s ničim, a po najmanje s novcem. Jer, kako kaže taj gušt dok čekaš ribu, tu napetost i adrenalin ništa ti ne može nadoknaditi.

-Ljubav prema moru, ribolovu i pecanju otkrio sam kao dječarac, a ona me i dovela do toga da sam već dvanaest godina u reprezentaciji Hrvatske u disciplini štap s broda, odnosno s kolegom i prijateljem Alenom Bilićem iz Rovinja, također višestrukim prvakom Hrvatske i u reprezentaciji u kategoriji štap s obale, kaže nam Pinezić, inače i predsjednik rovinjskog Sportsko ribolovnog kluba Meduza.

Govoreći o posljednjem podvigu hrvatske reprezentacije, kaže da su je sačinjavali najbolji ribolovci Hrvatske koji su si taj status osigurali kroz kvalifikacije i brojna uspješna takmičenja. Skroman i škrt na riječima Pinezić je posebno pohvalio svog "zemljaka"  Sašo Rašovića, koji je bio u ulozi izbornika i trenera a koji je prvi put sudjelovao na Svjetskom prvenstvu kao izbornik, i odmah iz prve "uzeo" tituli vice prvaka svijeta.

Nastup u reprezentaciji

-Samo natjecanje, odnosno ribolov trajao je tri dana po pet sati. Što se tiče konkretnog ulova, on je bio skroman kod svih reprezentacija iz razloga što je zaljev u kojem se lovilo od Herceg Novog do Tivta, siromašan ribom, kaže Pinezić, od kojeg saznajemo i da mu je barem što se tiče bogatstva ulova, u sjećanju ostala Irska, odnosno njeno grdo more prebogato ribom. Uz malo razmišljanja prisjetio se i nekih ne baš uobičajenih ulova- velike raže u Južnoj Africi, morskog psa modrulja u Portugalu, ogromnog ugora u Francuskoj…

No, njegov trud i ulovi nisu plod samo i isključivo ljubavi, jer kako kaže barem sedamdeset dana u godini provede na moru i uz more bilo na treninzima bilo na natjecanjima. A već sredinom studenog ponovno u Irsku, u kojoj će boje reprezentacije braniti u paru s Alenom Bilićem na Svjetskom prvenstvo Surf Casting (štap s obale), a potom i do kraja godine slijede i dva Državna prvenstva i Kup Hrvatske. Davidu se dakle, jedino može zaželjeti mirno more i bogat ulov. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter