David Lynch propagira transcendentalnu meditaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki redatelj David Lynch savjetuje američkim vlastima da koriste transcendentalnu meditaciju kako bi pomogle vojnicima koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja po povratku iz Afganistana.

Pozvan da na Beverly Hillsu predstavi "Meditaciju, kreativnost, mir", najnoviji dokumentarni film u trajanju 70 minuta o toj mentalnoj tehnici, David Lynch istaknuo je njezine pozitivne učinke na djecu sa školskim problemima, zatvorenike i žene žrtve seksualnog nasilja.

"Ljudi kažu da je to oblik meditacije a la Mickey Mouse ili da je to za početnike. Svašta. Radi se o starom obliku meditacije, duboko blagotvornom za ljudsko biće", kazao je Lynch.

"To je razarač stresa, a u ovom trenutku stvarno nam treba takav razarač stresa", kazao je on nakon privatne projekcije filma u kinu na Beverly Hillsu.

Direktor Zaklade David Lynch, Bob Roth, izjavio je da američko ministarstvo obrane razmatra moguću dobit od te prakse za veterane koji se vraćaju iz Iraka i Afganistana.

"Dvadeset dva veterana počini samoubojstvo svakog dana u SAD-u. Očajni su. Tablete su bez učinka a koktel tableta koje piju te mlade žene i muškarci čini ih još rastrojenijim", dodao je on.

Redatelj nominiran za Oscara za filmove "Čovjek slon" (1980.), "Plavi baršun" (1986.) i "Mulholland Drive" (2001.), poznati je pristaša transcendentalne meditacije koju je 60-ih godina razvio indijski guru Maharishi Mahesh Yogi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter