David Kumpare, Sandro Vešligaj i europski skladatelji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Festival komorne glazbe Poluotok radosti, koji je stigao do svog osmog izdanja u svome drugom ovoljetnom koncertu predstavio je Davida Kumparea (klarinet) i Sandra Vešligaja (klavir). Ovi talentirani mladi glazbenici, koji poseban naglasak stavljaju na proučavanje i izvedbu djela hrvatskih skladatelja, ponovno su, sada nešto drukčijim repertoarom, nakon koncerta u crkvi sv. Franje i u prostorima podzemlja amfiteatra predstavili predan i odgnjegovani nastup, pokazavši svoj talent, uvježbanost i uigranost.

U organizaciji Istarske glazbene scene mladih velikim trudom pijanistice Vesne Ivanović Ocvirk kao organizatorice te Turističke zajednice grada Pule i Arheološkog muzeja Istre, ovaj koncertni ciklus ima za cilj spojiti kulturu i turizam, a preksinoć je publike bilo zbilja puno, posebice turista, tako da se tražila stolica više.

Svoj glazbeni program započeli su Okmacinom "Sonatinom I - Allegretto", a uslijedio je Brahmsov "Scherzo" te potom Dvorakov "Romantic Pieces". Program je koncipiran kao šetnja raznim zemljama, budući da su odabrani autori iz različitih država i epoha: od Čeha Dvoraka, Mađara Bartoka, Talijana Donizettija, Norvežanina Griega, Španjolaca Albenizija, Britanca Elgara, čuvenog Austrijanca Mozarta, Francaixa iz Francuske te Ante Grgina koji djeluje u regiji u širem smislu, te zavičajnog skladatelja Okmace. Predanim nastupom mladi su glazbenici vrlo nadahnuto predočili posebnosti svih tih skladatelja i njihovih djela.

David Kumpare rođen je 1992. u Puli, gdje maturira u klasi prof. Branka Škare. Diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. prof. Davora Rebe. Jedan semestar proveo je na razmjeni kod doc. Davorina Brozića. Pohađao je brojne seminare i satove usavršavanja kod istaknutih klarinetista i pedagoga. Postiže zapažene rezultate na solističkim i komornim natjecanjima. Redovito održava koncerte solističke i komorne glazbe nastupajući diljem Hrvatske u značajnim koncertnim prostorima (Istra, Rijeka, Zagreb, Split...). U duu s pijanistom Sandrom Vešligajem bilježi mnoge značajne cjelovečernje koncerte, nastupe u sklopu značajnih ciklusa, kao i one humanitarnog karaktera.

Sandro Vešligaj rođen je 1991. u Puli. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje završava u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Maturirao je na klavirskom (u klasi Biserke Kuhta, prof.) i teorijskom odjelu. Nakon preddiplomskog i diplomskog studija klavira na riječkom područnom odjelu Muzičke akademije Zagreb, obranom specijalističkog rada na temu "Korelacija sonate i fantazije kroz skladbe Schuberta, Chopina i Liszta" završava i poslijediplomski umjetnički specijalistički studij na Muzičkoj akademiji Zagreb te stječe akademski naziv sveučilišnog specijalista muzike. Sudionik je i dobitnik brojnih visokih nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Osim kao solist, redovito koncertira i kao komorni glazbenik i korepetitor. Zaposlen je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u zvanju višeg asistenta.

Kumpare i Vešligaj uspješno surađuju dugi niz godina ostvarivši nastupe diljem Hrvatske te su i dobitnici brojnih nagrada i priznanja kao što su Nagrada za najbolju izvedbi domaćeg autora na međunarodnom natjecanju Lions Cluba Grand Prix u Rijeci 2013., prva nagrada na natjecanju Talijanske unije Istria Nobilissima 2013, te posebna nagrada za (pra)izvedbu domaćeg autora na ciklusu "mo. Vinko Lešić" u Splitu 2017. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter